Dacii la loc de cinste in muzeele lumii

Puţini sunt acei ce ştiu că în muzeele lumii exist a un număr mare de statui, busturi şi capete reprezentând daci. O primă inventariere a acestor opere de artă a fost făcută în 1946 şi numără 26 de piese. O a doua numărătoare, făcută în 1980, a crescut numărul acestora la 40. În sfârşit, o teză de doctorat, dedicată recent acestui subiect, de către un specialist în istoria artei, Leonard Velcescu, strânge laolaltă peste o sută de astfel de reprezentări de daci, iar numărul lor este cu siguranţă mai mare. Cele mai multe dintre aceste lucrări sunt de mari dimensiuni, statuile pot ajunge chiar până la trei metri, capetele şi busturile sunt colosale. Nici un alt popor subjugat de Roma nu a beneficiat de atât de multă atenţie din partea artiştilor plastici, iar Columna lui Traian, opera genială, care a revoluţionat arta romana, este un argument în plus în acest sens. Cele mai multe dintre statuile de daci au fost descoperite de-a lungul timpului în Forul lui Traian. Foarte probabil, au fost făcute la comanda împăratului învingător, special pentru a-i împodobi forul. Toate sunt însoţite de etichetăprizonier dac”. Sunt daci cu priviri semeţe, dar cu o atitudine liniştită, fie tineri, fie mai bătrâni, fie nobili, fie daci de rând. În galeria Chiaramonti din Muzeul Vatican se afla un astfel de bust de nobil dac, ce depăşeşte trei metri, cu tot cu soclu, dăltuit în marmură frigiană violacee cu vinişoare.

Turiştii de toate neamurile se opresc impresionaţi şi se fotografiază lângă sculptura cu numărul de inventar 1697, fără să ştie al cui chip şi suflet este închis în marmură preţioasă. Trei capete colosale de daci, deosebit de expresive, deşi cu privirile şterse de trecerea timpului, se afla în acelaşi muzeu, în sala Braccio Nuovo, galerie rareori accesibilă publicului. Am găsit-o închisă, dar la o simplă privire prin sticla duşmănoasă care ne despărţea, am zărit chipurile inconfundabile ale dacilor, dominând intrarea în încăpere.

Cum nu puteam rata o întâlnire atât de tulburătoare cu istoria, am obţinut permisiunea specială de a vizita sală a doua zi, sub supravegherea unui jandarm. Am lăsat repede în urma atâtea minuni tentante ale artei adăpostite la Braccio Nuovo, începând cu mozaicurile preţioase, vechi de două mii de ani, care îmi furau ecoul paşilor, şi până la colosală statuie a fluviului Nil personificat, şi am alergat, printre zei decadenţi, amazoane rănite şi împăraţi romani, spre întâlnirea cu cei trei daci. Pe partea dreaptă a sălii, la numărul 9, se afla un comatus, dac de rând în floarea vârstei, cu plete bogate, uşor ondulate, şi barba scurtă. În comparaţie cu el, capetele de romani din stânga şi din dreapta sa sunt de două ori mai mici. Tot pe partea dreaptă, parcă urmărindu-i din ochi pe daci, se afla un bust al împăratului Traian.

Turul sălii continuă pe partea stângă unde, aproape de ieşire şi oarecum fata în faţă cu cel dintâi cap de dac, se afla şi celelalte două. Un tânăr comatus poartă numărul de ordine 115 şi inscripţiaCaptivus Dacus” (Dac prizonier). Are barbă foarte scurtă, părul tăiat pe frunte, buzele întredeschise şi aceeaşi atitudine mândră, dar calmă. În sfârşit, la numărul 124, se afla un tarabostes (nobil), cu binecunoscută căciula. Este mai în vârstă decât ceilalţi doi, barba stufoasă îi este elegant aranjată, are părul tuns scurt la spate şi fruntea uşor încruntată. Privirea îi este dreaptă, pomeţii uşor proeminenţi, întreaga înfăţişare denotă inteligenţă şi hotărâre.

statuie dac

Despre acest chip s-a spus, de multă vreme, că ar fi al însuşi marelui rege Decebal. La uşa sălii, turiştii protestează: vor şi ei înăuntru. Sunt singură, privilegiată, în imensitatea sălii, fata în faţă cu chipurile atât de vii, atât de adevărate, ale unor daci de seamă. Paşii carabinierului se apropie, anunțându-mi sfârşitul întâlnirii. Îi mai privesc în ochi încă o dată pe cei trei daci. În tăcerea Vaticanului, aproape că îi aud murmurând, cu buzele întredeschise, o rugăciune.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și