Cutremurul, forța cea mai distructivă forță de pe Terra

Cutremurul, forța cea mai distructivă forță de pe Terra

Conform statisticilor, într-un an, își pierd viața peste 8000 de persoane, victime ale cutremurelor. Într-un an, se produc aproximativ 1,3 milioane de cutremure de pământ.

S-a estimat că în ultimii 4000 de ani, și-au pierdut viața peste 13 milioane de oameni, victime ale seismelor.

Peste 80% dintre aceste cutremure se produc de-a lungul Cercului de Foc al Pacificului, zonă în care se află 452 de vulcani, adică, 75% dintre vulcanii activi și adormiți de pe Terra.

Suprafața Pământului este formată din 20 de plăci tectonice care se mișcă continuu. Presiunea crește puternic, în cazul în care o placă alunecă sub altă placă, ducând la prăbușiri ale scoarței.

Pe lângă victimele umane și pagubele materiale, cutremurele generează activarea unor vulcani. Această situație s-a produs în anul 1980, când Muntele Sf. Elena a erupt, dar și în anul 2002, cu Muntele Etna.

Cutremurele cu magnitudine de 8-9 grade pe scara Richter generează trepidații pe întreaga suprafață a globului, timp de mai multe zile.

Astfel de situații s-au produs în anul 1960, după un teribil cutremur înregistrat în Chile și în anul 2004, atunci când s-au format mai multe tsunami în Oceanul Pacific, ca urmare a unui cutremur, a cărui undă de șoc a afectat și o parte din falia San Andreas.

Cutremurele cu magnitudine mare eliberează energie de o sută de ori mai mare decât o bombă atomică. Cel mai violent cutremur s-a produs în anul 1201, în estul Mediteranei. Au fost peste un milion de victime.

În 23 ianuarie 1556, în provincia Shanshi, China, și-au pierdut viața 830000 de persoane victime ale unui seism. În timpurile moderne, cel mai puternic cutremur s-a produs în 22 mai 1960, în Chile, cu o magnitudine de 9,5 pe scara Richter. Patru ani mai târziu, în 28 martie 1964, Alaska era lovită de un cutremur de 9,2 pe scara Richter.

rp_cutremur.jpgCel mai mare tsunami

Cel mai mare tsunami generat de un cutremur s-a produs în anul 1771. Valurile au atins o înălțime de 85 de metri. Cea mai mare alunecare de teren generată de un cutremur s-a produs în anul 1920, în provincia Kansu, China.

Au murit 200000 de persoane. Cutremurul care a avut loc în anul 2011, în Japonia, a avut efecte alarmante asupra planetei. Cutremurul a mișcat masa Terrei spre centru, provocând o accelerare a mișcării de rotație a planetei și o scurtare a zilei cu 1,6 microsecunde. Cutremurul din Sumatra, din anul 2004, a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.

Ultimele studii au relevat că Soarele și Luna generează trepidații în scoarța terestră, acestea acționând în mod direct asupra faliei San Andreas, precum și asupra plăcilor tectonice.

CATEGORIES
TAGS
Share This
>