The news is by your side.

Cutremurul din Nepal a fost prevăzut de geologi, dar ignorat de autorităţile locale. Povestea se repetă şi în România?

0

Cutremurul de 7,9 pe scara Richter care a lovit sâmbătă dimineață Nepal, la ora locală 11.11, produs la o distanţă de numai 11 km adâncime, nu reprezintă o surprinză în rândul celor mai mulţi dintre geologi.

Cutremurul a fost atât de puternic, chiar dacă a fost unul de suprafaţă, încât a provocat numeroase avalanşe, dar şi două replici puternice care şi astăzi seamănă panică în rândul localnicilor. Se estimează că în urma acestor cutremure s-au înregistrat peste 2200 de morţi şi un număr încă necunoscut de răniţi.

Chiar dacă un seism de o asemenea amploare este greu de prezis, fie pentru că tehnologia din ziua de astăzi încă nu ne permite acest fapt sau pur şi simplu pentru că oamenii de ştiinţă nu au curajul să se aventureze în asemenea profeţii, încă de anul trecut au existat zvonuri că urgia este aproape. Această prezicere a fost realizată de o mână de geologi mai curajoşi, sub forma unui articol apărut într-o revistă de specialitate.

Placa tectonică pe care se regăsește India se “deplasează” spre cea eurasiatică cu aproximativ 45 de milimetri pe an, iar acest lucru generează seisme cu o magnitudine între opt și nouă grade în Himalaia, la intervale de timp situate undeva între 500 și 1.000 de ani, potrivit lui Marin K. Clark, specialist în geologie.

Articolul cu pricina a fost intitulat sugestiv “Coșmarul seismic din Kathmandu” şi se poate spune că a fost ignorat în totalitate. De ce? Probabil pentru că Asia este un continent cu numeroase zone în care cutremurele se produc pe bandă rulantă. Chiar şi aşa, trebuia totuşi să se ia anumite măsuri pentru că în Nepal, la fel ca şi în România, construcţiile sunt de o fragilitate ieşită din comun.

Chiar dacă la prima vedere răul pare să se fi sfârşit, site-ul world-earthquakes.com ne avertizează că în următoarele 48 de ore, Nepalul se află sub cod roşu pentru producerea unui alt cutremur de amploare sau probabil o altă replică. Interesant este faptul că acest site îşi realizează prezicerile în funcţie de nişte algoritmi bine puşi la punct şi în cele mai multe dintre cazuri se adeveresc.

Important este să realizăm, acum cât nu este prea târziu, că şi România se află sub o atenţionare de producerea unui cutremur de amploare. Acesta a fost prevăzut să se producă între anii 2013 şi 2017, dar anul critic este 2015. Conform specialiştilor trebuie să ne aşteptăm la un cutremur de o magnitudine de peste 6,5 grade pe scara Richter. Probabil că aceste date tehnice nu preocupă pe nimeni, aşa cum s-a întâmplat şi în Nepal, dar cu siguranţă că după o sa fie prea târziu.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și