Take a fresh look at your lifestyle.

Cutremure din România – Devastatorul cutremur din 1940

Cel mai mare cutremur din România în ultimii 215 ani, a avut loc în anul 1802 și a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter. În anul 1940, a avut loc un seism cu magnitudinea de 7,7, iar în anul 1977, a urmat un alt cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter.

Cutremurul din anul 1802 s-a resimțit până la Moscova, St Petresburg, Belgrad și insulele grecești din Marea Egee. Cutremurul a avut loc la orele 13, după ce lumea ieșise din biserici. În București, toate bisericile au fost avariate. Turnul Colței care avea o vechime de 800 de ani, s-a rupt în două, prăbușindu-se.

În București, înainte de cutremur, s-a auzit un zgomot înfiorător. După cutremur, pământul a crăpat și a ieșit apă urât mirositoare. Conform cronicilor vremii, cutremurul a durat 10 minute. După 5 ore, a urmat o replică puternică.

Revista The Europen Magazin scria , în momentul în care s-a produs cutremurul, prințul Alexandru Ipsilanti se afla într-o biserică. S-a salvat cu mare greutate.

Cutremurul din 1940

Cutremurul s-a produs în noaptea de 10 noiembrie, la orele 3 și 40 de minute și a durat aproape 50 de secunde. Orașul Panciu a fost distrus în proporție de 90%. Mari distrugeri au suferit orașele Focșani, Iași, Tecuci, Galați, dar și Bucureștiul.

Loading...

În capitală, un bloc cu 9 etaje s-a prăbușit. Seismul a avut mai multe replici, unele depășind magnitudinea de 6 grade pe scara Richter. Replicile au continuat până la începutul lunii decembrie.

Ziarele vremii scriau că blocul Carlton s-a prăbuțit și din subsolul său iese fum. Multe străzi erau blocate din cauza pericolului de prăbușire a unor străzi. Seismul s-a simțit în toată țara și a avut centrul pe linia Moldova și Valahia. Zona petroliferă Ploiești- Câmpina a fost profund afectată.

Pentru că se declanșase cel de al Doilea Război Mondial, multe informații cu privire la cutremur au fost cenzurate. Numărul victimelor a fost estimat la peste 1000. Mulți au murit în clădirea Carlton, un simbol al Bucureștiului. Peste 65000 de clădiri au fost distruse în București.

În cutremurul din anul 1940, și-a pierdut viața compozitorul și interpretul I. Vasilache, care formase celebrul cuplu muzical Stroe și Vasilache.
Cutremurul a fost resimțit pe o suprafață de 2 milioane de kilometri pătrați., de la Odessa, Cracovia, Moscova, Kiev și Istanbul.

cutremur din 1940

După cutremur, Asociația Generală a Inginerilor din România a efectuat un studiu amănunțit al clădirilor și a ajuns la concluzia că multe clădiri au fost copiate după modelul german. Germania fiind una dintre puținele țări cu risc seismic foarte mic.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și