Mozaic

Cutremur în România! Cutremurele mici îl prevestesc pe cel MARE

Cel mai puternic cutremur din lume, produs după anul 1900, a fost înregistrat în Valdivia, Chili, în data de 22 mai 1960 și a avut o magnitudine de 9,5. Au fost ucise 3000 de persoane.

Cutremurul care a produs cele mai multe victime s-a produs în Haiti, în 12 ianuarie 2010 și au murit peste 300000 de oameni. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter.

Alte cutremure au fost la fel de puternice și au făcut victime de sute de mii de victime, în Sumatra, China. În ceea ce privește cutremurul din Valdivia, fundul oceanului s-a ridicat cu șase metri, fenomen care a dus la crearea unui tsunami care a devastat coasta chiliană.

În ceea ce privește România, cel mai mare cutremur s-a produs în 26 octombrie 1802. Se spune că a avut o magnitudine de 8,2 și a fost cel mai puternic cutremur care s-a produs în zona Vrancea.

Unda de șoc a fost simțită până la Moscova, Sankt Petersburg, Creta și Marea Egee. Cutremurul a durat două minute și 30 de secunde.

Toate turlele bisericilor au căzut, inclusiv Turnul Colțea din București. Cutremurul a avut șase replici care au produs distrugeri și în Moscova, unde multe clădiri s-au prăbușit.

După cutremur s-au produs multe incendii, pământul s-a despicat și din interior a țâșnit apă cu miros puternic de sulf. Fizicianul Richter, într-o scrisoare trimisă specialiștilor români, susținea că nicăieri în lume nu există o concentrație de populație atât de espusă la cutremure, așa cum este zona Vrancei.

În anul 1838, are loc un alt mare cutremur care a zguduit Valahia. 217 biserici s-au prăbușit. Au urmat alte cutremure puternice în anii 1868, 1908, 1940.

În 10 noiembrie 1940, România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,4. El s-a simțit pe o suprafață de 2 milioane kilometri pătrați, de la Atena până la Leningrad.

O parte din închisoarea Doftana s-a prăbușit, la fel și blocul Carlton din București, care avea o înălțime de 53 de metri. Zona Vrancea este responsabilă de producerea a 90% dintre cutremure. Cel mai adânc cutremur în Vrancea s-a produs la o adâncime de 220 kilometri.

În ultimii ani s-a constat o amplificare a activității seismice în Marea Neagră. Ultimul cutremur a avut loc în 28 iunie 2016 și a avut o magnitudine de 4,2.

În anul 1901, în Marea Neagră s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2. Așezările de pe malul mării au avut de suferit.
În afară de zona Vrancea, în România există și alte zone numite epicentrale și deosebit de periculoase. Facem referire la Banat, Făgăraș Câmpulung, Crișana Maramureș.

Cele mai sigure orașe în caz de cutremur sunt Alba Iulia, Cluj, Oradea. În România se produc anual peste 200 de cutremure, unele de intensitate mică sau medie.

cutremur-italia Cutremur în România! Cutremurele mici îl prevestesc pe cel MARE

Seismologii susțin că, secvențele cutremurelor mici și caracteristicile acestora ar putea indica apropierea unui cutremur mare. Din acest motiv, cutremurele mici trebuie urmărite și studiate.

loading...
Comments
To Top