Istorie

Curiozități și lucruri mai puțin cunoscute despre Mica Unire

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

În Țara Românească, majoritatea membrilor din Divanul Ad-hoc au spus „Da” pentru Unire, însă în Moldova, situația a fost mai controversată.

Aici, caimacanul (locțiitor la conducerea Moldovei), Nicolae Vogoride, sprijinit de Imperiul Otoman, care îi promitea domnia dacă Unirea nu se va realiza, a falsificat listele electorale de reprezentare în divanul Ad-hoc.

Șansa a făcut însă ca Vogoride să se destăinuie, prin scrisori, fratelui său din Constantinopol, iar corespondența a fost furată și publicată în presa europeană, la Bruxelles.

Descoperirea a iscat scandaluri atât printre români, cât mai ales la nivel european. Marile Puteri au rupt relația cu Imperiul Otoman, au solicitat întâlniri cu împăratul Franței, Napoleon, și regina Marii Britanii, Victoria, iar falsele alegeri au fost, astfel, anulate.

În toamna anului 1857, în urma noilor alegeri, toți s-au pronunțat pentru Unirea Pprincipatelor Moldovei și Țării Românești.

Unirea Principatelor Române a fost de fapt o uniune personală?

Cunoscută şi sub denumirea de Mica Unire, reprezintă unificarea vechilor ţări Moldova şi Ţara Românească.
Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn în data de 5 ianuarie 1859 în Moldova iar în data de 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

unirea 1 - Curiozități și lucruri mai puțin cunoscute despre Mica Unire

Unirea politică a celor două ţări a avut loc în anul 1862, când Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, iar capitala a fost mutată la Bucureşti.

loading...
To Top