Curiozități despre sânge

Curiozități despre sânge

Sângele este fluidul care dă viață și care oferă oxigen celulelor corpului. Este un tip specializat de țesut conjunctiv care este alcătuit din globule roșii, trombocite și celule albe suspendate într-o matrice plasmatică lichidă.

Acestea sunt elementele de bază, dar există și multe lucruri mai surprinzătoare; de exemplu, sângele reprezintă aproximativ 8 la sută din greutatea corporală și conține urme de aur.

Curiozități despre sânge


Nu tot sângele este roșu. În timp ce oamenii au sângele de culoare roșie, alte organisme au sânge de culori diferite. Crustaceele, păianjenii , calmarul, caracatițele și unii artropizi au sânge albastru. Unele tipuri de viermi și lipitori au sânge verde. Unele specii de viermi marini au sânge violet.

Insectele, inclusiv gândacii și fluturii, au sânge incolor sau galben-pal. Culoarea sângelui este determinată de tipul de pigment respirator folosit pentru transportul oxigenului prin sistemul circulator către celule. Pigmentul respirator la om este o proteină numită hemoglobină găsită în globulele roșii.

5 litri de sânge


Corpul uman adult conține aproximativ 5 litri de sânge. Sângele reprezintă aproximativ 7 până la 8 la sută din greutatea corporală totală a unei persoane.

Curiozități despre sânge

Sângele este format în principal din plasmă


Sângele care circulă este compus din aproximativ 55 la sută plasmă, 40 la sută globule roșii,4 la sută trombocite și1 la sută globule albe. Dintre globulele albe din circulația sângelui, neutrofilele  sunt cele mai abundente.

Celulele albe de sânge sunt necesare pentru sarcină


Este bine cunoscut faptul că  globulele albe din sânge  sunt importante pentru un sistem imunitar sănătos. Ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că anumite globule albe din sânge, numite macrofage, sunt necesare pentru ca sarcina să se dezvolte. Macrofagele sunt predominante în țesuturile sistemului reproducător.

Macrofagele ajută la dezvoltarea rețelelor vaselor de sânge în ovar , care este vitală pentru producerea hormonului progesteron. Progesteronul joacă un rol critic în implantarea unui embrion în uter. Un număr scăzut de macrofage duce la reducerea nivelului de progesteron și la o implantare inadecvată a embrionului.

Există aur în sângele tău


Sângele uman conține atomi de metale, inclusiv fier, crom, mangan, zinc, plumb și cupru. De asemenea, poate fi surprins să știți că sângele conține cantități mici de aur. Corpul uman are aproximativ 0,2 miligrame de aur care se găsește mai ales în sânge.

Celulele de sânge provin din celulele stem


La om, toate celulele sanguine provin din celule stem hematopoietice. Aproximativ  95  la sută din celulele sanguine ale corpului sunt produse în măduva osoasă. La un adult, cea mai mare parte din măduva osoasă este concentrată în stern, în oasele coloanei vertebrale  și a pelvisului. Mai multe alte organe ajută la reglarea producției de celule sanguine. Acestea includ structurile hepatice și ale sistemului limfatic, cum ar fi ganglionii limfatici, splina și timusul.

Celulele din sânge au durată de viață diferită


Celulele sanguine mature au cicluri de viață diferite. Celulele roșii din sânge circulă în organism aproximativ 4 luni, trombocitele timp de aproximativ 9 zile, iar celulele albe din sânge variază de la câteva ore la câteva zile.

Celulele roșii din sânge nu au nucleu


Spre deosebire de alte tipuri de celule din corp, globulele roșii mature nu conțin un nucleu, mitocondrii sau ribozomi . Absența acestor structuri celulare lasă loc sutelor de milioane de molecule de hemoglobină care se găsesc în globulele roșii.

Proteinele din sânge protejează împotriva intoxicațiilor cu monoxid de carbon


Monoxidul de carbon (CO) este incolor, inodor, fără gust și toxic. Nu este produs numai de dispozitivele de ardere a combustibilului, dar este produs și ca produs secundar al proceselor celulare. Dacă monoxidul de carbon este produs în mod natural în timpul funcțiilor celulare normale, de ce nu sunt otrăvite organismele de acesta? Deoarece CO este produs în concentrații mult mai mici decât cele observate în intoxicații cu CO, celulele sunt protejate de efectele sale toxice. CO se leagă de proteinele din organism cunoscute sub numele de hemoproteine.

Curiozități despre sânge

Hemoglobina găsită în sânge și citocromele găsite în mitocondrii sunt exemple de hemoproteine. Când CO se leagă de hemoglobină în globulele roșii, aceasta împiedică oxigenul să se lege de molecula de proteine, ceea ce duce la perturbări ale proceselor celulare vitale, cum ar fi  respirația celulară.

La concentrații scăzute de CO, hemoproteinele își schimbă structura împiedicând CO să se lege cu ele. Fără această modificare structurală, CO s-ar lega de hemoproteină până la un milion de ori mai strâns.

Razele UV reduc tensiunea arterială


Expunerea pielii unei persoane la razele soarelui reduce tensiunea arterială determinând creșterea nivelului de oxid nitric în sânge. Oxidul nitric ajută la reglarea tensiunii arteriale prin reducerea tonusului vaselor de sânge. Această reducere a tensiunii arteriale ar putea reduce riscurile de apariție a bolilor de inimă sau a unui AVC. În timp ce expunerea prelungită la Soare ar putea provoca cancer de piele , oamenii de știință cred că expunerea limitată la Soare ar putea crește riscurile de a dezvolta boli cardiovasculare și afecțiuni conexe.

Destinul este influențat de tipul de sânge?


Se spune că fiecare om are un destin. Acesta nu poate fi modificat, ci doar creionat. Cu toate acestea, în funcție de grupă de sânge, destinul fiecăruia ia o altă turnură.

Află care este destinul tău în funcție de grupă de sânge

1.Curiozități despre sânge – Grupa B3

Aceasta grupă sangvină „caracterizează” începuturile cerinţelor reale de adaptare versatilă a indivizilor umani.

Nomazi sau sedentari ei au fost obligaţi să devină mult mai creativi, mai inventivi, mai practici şi mai tehnici decât înaintaşii lor fapt ce a dus la „crearea” unei linii psihologice clare a deţinătorilor grupei sangvine B, fiind o grupă a adaptării şi a echilibrului „în mişcare”.

Toate aceste „cerinţe” se datorează în special unei acute cerinţe de adaptare la populaţii existente, organizate care solicitau enorm mai mult echilibru, flexibilitate şi creativitate faţă de predecesori (omul ancestral).

În plus „intervine” o creştere a cerinţelor de rezistenţă fizică (necesară deplasării pe distanţe mari sau a muncii susţinute pentru sedentari).

De altfel, indivizii „de grupa B” sunt caracterizaţi de cerinţa îmbinării de activitate fizică cu cea de tip intelectual, creativ, stressul fiind perfect echilibrat şi în primul şi în al doilea caz. Unicul pericol real al acestora este „oboseala cronică” deoarece există o oarecare predispoziţie spre exagerare, spre confundarea activităţilor „necesare” cu activităţile de „relaxare”, de eliminare a stresului.

Din punct de vedere „organic”, aceşti indivizi beneficiază de „capacităţi” net superioare tuturor celorlalte grupe sangvine, caracteristice fiind, un sistem imunitar cu adevărat puternic, un „suport psihologic” de adaptare dintre cele mai eficiente, ca să nu uităm de sistemul digestiv cel mai flexibil (comparativ cu indivizii deţinători de alte grupe sangvine). Totuşi, aceasta „flexibilitate” are „reversul” ei deoarece sistemul digestiv tolerant favorizează deficite semnificative la nivelul metabolismului magneziului, cu repercusiuni la nivelul sistemului imunitar – „căderi” imunitare severe.

Sedentarii sunt mult mai adaptaţi aglomerărilor fiind orientaţi spre evoluţie individuală (în detrimentul evoluţiei de grup, a muncii în echipă) iar cei nomazi sunt mult mai pragmatici şi mai cruzi decât majoritatea celorlalţi indivizi datorită cerinţelor necesare (şi utile) „evazioniştilor”.

Caracterul de asimilator al „posesorului” de grupa B este, de asemenea, demn de luat în seamă, acesta mergând de multe ori până la nivelul propriei persoane (reflexia în sistemul imunitar dând predispoziţii semnificative pentru tulburările autoimune). Dotat cu capacitatea de a suporta privaţiuni şi tensiuni/ stress pentru o perioadă de timp îndelungată se pare că este cel mai indicat individ pentru a „proceda” la restructurări, refaceri ale unor sisteme distruse.

Aceasta predispoziţie are şi reversul ei în direcţia unei predispoziţii a indivizilor „B” spre oboseala cronică sau cedări ale sistemului endocrin (în special la nivel pancreatic – cu rezultante diabetice semnificative) în special pe fondul dezechilibrării sistemului nervos (de reţinut că aceşti indivizi poseda cel mai echilibrat sistem nervos) sau al excesului de efort fizic (caracteristic acestora fiind efortul fizic moderat) – activităţile mentale sunt superioare „nativilor” de grupă A pe fondul reacţiilor preponderent fizice şi agresive ale „nativilor” de grupă O.

De reţinut este faptul că, echilibrul existent sau „creat” este cea mai bună soluţie pentru a „elimina moştenirea” indusă de grupă sangvină A (II) în ceea ce priveşte creşterea incidentei afecţiunilor cardiovasculare pe fondul stresului sau al „favorizanţilor” psihici.

Empatici prin excelenţă, deţinătorii de grupa B (III), au capacitatea de a înţelege şi de a se înţelege foarte uşor cu cei din jurul lor.

Adaptându-se foarte uşor la diferitele tipuri de personalităţi ei prezintă un fel de mecanism de feed-back relaţional fiind „cuprinşi” de armonie şi „eterism” în condiţiile în care sunt provocaţi de cei din jurul lor sau de confruntări născute de idealurile sau mediul lor de viaţă (de reţinut este faptul că „membrii” acestei grupe sangvine (B) sunt cel mai des întâlniţi printre cei care „au realizat ceva semnificativ în viaţă” (fie din punctul de vedere propriu, fie din punctul de vedere al celor din jur – de reţinut că majoritatea populaţiilor tradiţionale evreieşti sunt „de grupa B” indiferent de localizarea acestora şi, ca un fapt divers, religia şi cultura iudaică precum şi cea „a rasei galbene” reprezintă amestecul dintre minte, suflet şi materie; inteligentă, pacea şu spiritualitatea se regăsesc alături de un fizic robust, alături de disponibilitatea pentru luptă).

Aceasta grupă sangvină are incidenta maximă la populaţiile din China, Coreea, este întâlnită în proporţii considerabile în podişul Himalaia, India, Orientul Mijlociu, regiunea Ural (în special la „locuitorii stepelor”) şi toată partea sudică a Asiei (cu pondere ridicată şi în Japonia) şi îşi diminuează incidenta odată cu „înaintarea” către vestul Europei (cu o particulară creştere la nivelul popoarelor germanice).

2. Curiozități despre sânge –  Grupa 0

Unele teorii plasează grupa 0(I) la originea „evoluţiei sângelui”, afirmând că aceasta este prima, cea mai de bază şi cea mai veche grupă sangvină. Argumentele pe care se bazează aceste consideraţii sunt legate de faptul că aceasta grupa de sânge este cea mai întâlnită pe Terra zilelor noastre cu o predominantă demnă de luat în seama la nivelul Africii (de unde se consideră că ar fi „plecat” omul primitiv în drumul său spre „vârful lanţului trofic”).

În plus, „aderenta” indivizilor cu această grupă sangvină (0 – I) la alimentaţia „carnivoră” determina pe cei care susţin această teorie să „sublinieze” accepţia de „prima grupă sangvină – primii indivizi umanoizi” (care erau evident carnivori, trăind aproape exclusiv din vânat). De asemenea, există anumite caracteristici imunologice ale indivizilor care „deţin” grupă sangvină O (I) legate tot de Africa şi de o evoluţie regresivă în timp a tipurilor de anticorpi specifici grupei (aceasta grupă sangvină fiind caracterizată de un sistem imunitar puternic şi bine înzestrat).

Curiozități despre sânge

Ea este grupa de sânge care caracterizează vechimea, inteligenta nativă, viclenia şi „răceala” tipică vânătorului. „Memoria genetică” a indivizilor cu grupă sangvină O (I) îi „caracterizează” pe aceştia ca fiind puternici, rezistenţi, îndrăzneţi, dotaţi cu intuiţie şi optimism înnăscut, nativ. Poseda un sistem imunitar puternic şi destul de echilibrat. De asemenea ei sunt indivizii cei mai înclinaţi spre „beneficiile” eforturilor fizice, organismul acestora având un metabolism „de efort” care exploatează eficient şi conserva substanţele nutritive fiind genul care îşi „descarcă” eficient stresul pe fondul efortului fizic (atenţie deosebită la faptul că aceşti indivizi au o intolerantă ridicată la schimbarea condiţiilor de mediu, dieta, bioritm, etc.) – tractul digestiv, sistemul nervos, sistemul imunitar al acestor persoane este deosebit de viguros dar, aşa cum este normal, numai în condiţii de stabilitate şi de „exploatare normală.

Oricum, este bine de reţinut că persoanele de grupă O (I) se simt mult mai bine în condiţiile în care activitatea lor solicita efort fizic acesta având darul de a calma, de a mări moralul, s.a. ca un factor principal de eliminare a oricărui factor de stres (controlând efectele fără a elimina cauza acestuia – de aceea este bine că expunerea să nu fie mai îndelungată decât se poate suporta).

Grupa O (I) „caracterizează” indivizii drept supravieţuitori, persoane puternice, care se bizuie aproape în exclusivitate pe propriile puteri sau, în cel mai fericit caz va exploata „puterile” celor din jur dovedindu-se un adevărat lider, dornic şi capabil să ajute sau să distrugă pe oricine, prieten sau duşman. Caracterizaţi prin putere de concentrare demnă de invidiat, caracterizaţi de siguranţă, ei beneficiază de o „completare” a acestor calităţi cu înclinarea spre acţiune şi un dezvoltat simţ al autoconservării, fapt care îi propulsează de multe ori mai sus decât „ar merita” – în cazul unei analize atente (dacă se poate utiliza un astfel de termen).

Interesant de amintit este aici faptul că, dieta hiperproteică şi hiperlipidică a indivizilor „O” ancestrali (cu o posibilă extensie şi în zilele noastre) determina ca aceştia să „posede” un metabolism numit „cetonic”. Acest tip de metabolism este optim pentru reacţii rapide şi, de multe ori, instinctuale (fără a avea la bază o analiză premergătoare). O altă rezultantă a acestui tip de metabolism este starea de relativă euforie, de neimplicare mai mult sau mai mai puţin accentuată în „responsabilitatea” vremurilor trăite (destul de uşor de corelat cu o oarecare lipsa a cerinţei de adaptare, asumarea riscurilor fiind pentru aceştia ceva facil şi lipsit de greutăţi în condiţiile în care flerul coordonează aproape perfect aceste decizii. Şi, nu în ultimă instanţă, se poate aminti faptul că acest tip de metabolism este cel care favorizează cel mai bine alcoolismul (datorită determinantelor cetonice ale consumului exagerat sau constant de alcool).

Bineînţeles că „existenţa” calităţii, destul de contestate a indivizilor „deţinători” de grupă O (I), cea de lideri reali, se axează pe realitatea că, acestora le lipseşte de multe ori substratul intelectual, cultural, tehnic, etc. pentru a conduce dar statisticile indică că aceşti indivizi au acea capacitate necesară liderilor de a intui drumul corect, elementul/ persoană vinovată, etc. ca să nu mai vorbim despre simţul adevăratului lider, al conducătorului, care ştie la ce persoană să apele pentru cel mai favorabil curs al evenimentelor.

Riscurile „medicale” cu posibilitate maximă de incidenta care „ţin” de această grupă sangvină (în baza statisticilor medicale) sunt reprezentate de riscuri de afecţiuni ale tractului digestiv cu o predispoziţie evidenta către ulcer (în formele gastrice sau duodenale) precum şi spre complicaţii hepatice de genul colecistitelor, hepatitelor, etc. (este bine să amintim de faptul că există şi o oarecare predispoziţie a acestor indivizi la bolile intestinale inflamatorii cum ar fi colitele, etc. cu o localizare demnă de luat în seamă în special la nivelul colonului). Următoarea „pondere” de risc o deţin afecţiunile inflamatorii, în special cele de tip reumatic care merg foarte uşor până la manifestările cardiace care ţin de acestea sub forma stenozelor, cardiopatiilor, RAA, etc. Atenţie la activitatea nestructurata şi/ sau schimbătoare! Pot apare carente vitaminice severe în special la nivelul complexului de vitamine B (cu manifestări la nivelul psihomotor – tulburări de atenţie, depresie, hiperactivitate, etc.) sau de vitamina K (favorizând tulburările hemoragice).

Fără a intra într-o „intabulare” a tuturor afecţiunilor mai putem aminti de alergii (sub diverse forme de manifestare cu diverse organe „atacate”) şi tulburările endocrine (îndeosebi cele tiroidiene datorită, în special, lipsei iodului din alimentaţie – cu manifestări de hiperactivitate şi cu „rezultate” directe în ceea ce priveşte supraponderalitatea). Ar mai fi de amintit faptul că, indivizii „de grupă O” au o uşoară intoleranţa în ceea ce priveşte alimentaţia „lactată” fapt ce poate merge până la apariţia afecţiunilor legate de lipsa de calciu (destul de des semnalate pentru aceasta grupa de indivizi).

Grupa O (I) fiind „asimilata” primilor indivizi umani (umanoizi) este grupa călătorilor, a nomazilor, a celor care au colonizat planeta noastră de la începuturi (începând cu 100.000 până în jurul anilor 20.000 i.Ch.). Incidenta acestei grupe sangvine nu poate fi precizata cu adevărat (clar fiind doar faptul că aceasta grupă sangvină este cea mai întâlnită pe întreaga suprafaţă a Terrei), ea fiind „prezenţa” în proporţii destul de „compatibile” cu orice altă grupă sangvină „majoritara” unei zone date (chiar şi pe teritoriul americilor se constată o pondere relativ egală între grupa O şi grupa A pe fondul unei incidente foarte scăzute a grupelor sangvine B şi AB).

3. Curiozități despre sânge – Grupa AB4

Grupă sangvină AB (IV) este cea mai rară (fiind întâlnită la mai puţin de 5 % din totalul populaţiei Pământului) şi cea mai nouă grupă sangvină (se presupune că ar fi apărut şi s-ar fi „dezvoltat” după 5.000 i.Ch.).

Aceasta grupa ar fi luat naştere din amestecul populaţiei albe cu grupă sangvină A (I) şi populaţia mongolă/ nomada cu grupă sangvină B (III) în special după momentul istoric al valurilor migratoare (care au „rupt” graniţele stabilite de societăţile dominante din acea perioadă şi ar fi asigurat infuzia de grupa B „peste” majoritarii de grupă A). Oricare ar fi considerentele luate în calcul, „penetrarea” grupei AB a fost extrem de lentă (în Europa de înainte de anul 1.000 d.Ch. se pare că încă nu există grupă sangvină AB – studii făcute cu ocazia diverselor exhumări ale mormintelor din acea perioadă indica absenţa totală a grupei sangvine AB).

Aceasta grupă sangvină este grupa „asimilării”, a „comasării” individului la marele individ „societatea umană” (precum şi a comasării „biologice/ genetice” a grupelor sangvine A şi B), este grupa complexităţii dar şi a nesiguranţei, grupa valorii dar şi nonvalorii, asemenea individului care încearcă să se afirme într-o societate care îl poate aprecia dar îl poate şi anula.

Este grupa caracterizată prin cea mai bună rezistenţă la boli transmisibile sau boli autoimune (datorită unui sistem imunitar hipertolerant – care poate fi o lamă cu două tăişuri facilitând invaziile microbiene) dar şi cea mai slabă „rezistenta” la cancer sau stress. Stressul este, de altfel, inamicul numărul „1” al acestora fiind necesar un control atent al sistemului nervos (eforturile îndelungate au efecte devastatoare pe când eforturile moderate au efecte benefice) şi evitarea eforturilor fizice exagerate (aici apare un fel de „moştenire” de la grupă sangvină A cu rezonanţa de stress la nivel cardiovascular, în general, şi la nivel psihologic, în particular – anxietate, iritabilitate, hiperactivitate).

Cea mai bună soluţie este să se abordeze angajarea mentală în activitatea fizică prin raporturi „moderate” de implicare. În caz contrar apar afecţiuni cardiace grave, căderi imunologice severe, anemii, etc. care vor fi extrem de greu de controlat.
Datorită „fundamentului” bazat pe toate celelalte grupe de sânge acest „AB” este deseori numit şi „cameleonic”. Adaptabil până la limita înţelegerii, individul de grupă AB (IV) „sare” peste orice posibilitate de a fi încadrat într-o descendentă, într-un tipar evolutiv. Posesorii acestei grupe sangvine sunt fie „excelenţi” moştenitori de zestre a grupelor „iniţiale”, caracterizaţi printr-un răspuns optim la stress în plan spiritual, fizic sau la nivelul energiei creatoare, fie „bastarzi” moştenitori a deficientelor, integrare în mediu până la anularea persoanei, inhibiţie totală la nivelul activităţilor „de comunitate”, s.a. Oricum ar fi, posesorii de grupă AB pot fi imediat „detectaţi” prin intermediul mândriei lor. Chiar dacă nu o arata, la cea mai mică „atingere” vă vor arăta fie şi indirect că nimic nu le poate afecta mândria. nu trebuie să se înţeleagă aici că ar fi caractere „deranjante”! Felul lor de a se manifesta este, de fapt, un răspuns plin de maxim respect la adresa Dvs.

Charismatici şi spirituali, foarte atrăgători şi populari, au un comportament relativ bizar datorat abordărilor aspectelor vieţii fără a se sesiza că persoana respectivă este conştientă de consecinţe şi responsabilităţi (de aceea există de multe ori pericolul ca aceşti indivizi „să aibă două fete” sau să fie uşor interpretaţi a fi lipsiţi de loialitate).

Puţină răbdare, este cea mai bună soluţie! Veţi fi uimiţi cu siguranţă de reacţia lor. Nu prea vor obişnui să dezamăgească (excepţie făcând cazurile în care persoanele în cauză sunt depăşite de situaţie) şi, dacă o greşeală va aparţine celor din jurul lor vor găsi puterea de a rămâne cu braţele deschise, primitori, aşa cum sunt cunoscuţi de toţi cei din jurul lor – diplomaţia şi selecţia „cercului de prieteni” este „un ceva” care a fost inventat de nativii acestei grupe sangvine (a nu se uită că testele serologice ale „Giulgiului din Torino” au indicat că Iisus Hristos avea grupă sangvină AB !!!).

Dacă vor greşi vor avea rezultate atât de „răsunătoare” încât persoana lor se poate socoti anulată ca individ, chiar dacă a rămas în viaţă.
Deci, nu este surprinzător să sesizăm ca unul dintre prietenii noştri care are funcţia de îndrumător, învăţător, dascăl spiritual, etc. al grupului/ cercului de prieteni sau nu numai are grupă sangvină AB – cei mai celebri „posesori” de grupă AB sunt Marilyn Monroe şi J.F. Kennedy.

Din punct de vedere organic, indivizii care „beneficiază” de grupă sangvină AB (IV), se pot lăuda cu zestrea lor. Majoritatea afecţiunilor, infecţiilor, etc. se lovesc de constituţii robuste, fără probleme majore în ceea ce priveşte răspunsul la „agresor”. Dar totul este legat de o agresiune din afară. Atenţie la interior! Cancerul (mai ales cel gastric) va penaliza imediat erorile de comportament (având o incidenţă crescută atât prin intermediul dezechilibrelor psihice cât şi prin a celor alimentare). De asemenea, atenţie la echilibrul zincului şi seleniului din sângele Dvs. care reprezintă, practic, echilibrul sistemului imunitar.

Concluzionând nu putem decât să subliniem că delicateţea „posesorilor” de grupă AB este completată de echilibrul şi flegmatismul destul de evident pe care îl au aceştia, fără a mai lua în calcul o reală înclinaţie a acestor indivizi spre mister şi spre individul charismatic.

4. Curiozități despre sânge – Grupa A2

Evoluţioniştii plasează aceasta grupă sangvină (A – II) ca fiind următorul pas în evoluţia „umană”. El semnifica sfârşitul Paleoliticului şi trecerea la Neolitic, sfârşitul perioadei exclusiv „carnivore” şi trecerea la agricultura, cu tot ceea ce este legat de aceasta (exploatarea animalelor domesticite, sistemele sociale grupate în jurul aşezărilor stabile – comunităţile, etc.).

Apare în perioada 20.000 – 10.000 i.Ch. într-o zonă delimitată între Asia Centrală şi/ sau Orientul Mijlociu şi „caracterizează” începutul aglomerărilor umane, al stresului şi al stilului sedentar de viaţă. În acest sens se argumentează prin creşterea capacităţii de organizare (cu referire în special la „fondul intelectual” şi cel „organizatoric”), creşterea ratei de supravieţuire la boli cum ar fi holeră, ciumă, variola, etc. tipice „membrilor” grupei sangvine A (II) faţă de cei cu grupa O şi printr-o constantă de superioritate a celor cu grupa A în ceea ce priveşte convieţuirea în mari aglomerări umane (viaţa în interdependenţă cu ceilalţi componenţi ai unei comunităţi date) faţă de ceilalţi (grupa O, în special).

Se poate remarca că, fondul psihologic care poate fi asimilat „deţinătorilor” de grupă sangvină A (II) – dacă se iau în calcul studiile psihologice în domeniu – este caracterizat în primul rând de abilităţi în sensul planificării şi muncii în echipă, printr-un stil predominant cooperant. Ei sunt indivizii care răspund destul de bine la diverse cerinţe de adaptare şi organizare în condiţiile în care acestea sunt cunoscute şi acceptate de către ei (atât din punct de vedere al organismului cât şi din punct de vedere intelectual), cooperanţi şi inteligenţi dar şi mult prea statornici, lenţi, mai ales dacă sunt puşi în faţă cerinţelor de reacţie rapidă (poate de aici există, la aceşti indivizi, un fond psihologic destul de „înclinat” spre ordine, societate ordonată).

Principalul câştig în direcţia cooperării este legat de o dezvoltare a respectului faţă de ceilalţi, inclusiv faţă de proprietăţi – terenuri, unelte, etc. (faţă de fondul psihologic al deţinătorilor de grupă O (I) care sunt „necomplexaţi” din acest punct de vedere). Dieta lor „favorită”, de vegetarieni, spune destul de multe despre aceştia, totul este perfect dacă se urmează un „sens” normal al lucrurilor şi/ sau cerinţelor.

Curiozități despre sânge

Un oarecare dezavantaj al „integrării în comunitate” este legat de diminuarea capacităţilor de „conducere” (în care deţinătorii de grupă O (I) excelează) în favoarea cooperării. Totuşi, ţinând cont de faptul că nu sunt lipsiţi de scrupule, pe fondul cooperării, sunt capabili de a fi lideri mult mai eficienţi şi mai carismatici decât orice alt individ „beneficiind” de sprijinul celor care „acceptă” conducerea acestuia. Fără a „beneficia” de acest sprijin trebuie să fie (cu adevărat) caractere tari deoarece au tendinţe spre căderile psihice (mai ales în urma constatărilor legate de ineficienţă sau în urma blamării de către „supuşi”, ei fiind „genul” care „pune totul la inimă”) – unul din cele mai „remarcabile” exemple în acest sens este Adolph Hitler.

Datorită tendinţelor spre statornicie, indivizii de grupă A (II) sunt destul de sensibili mai ales în condiţiile schimbărilor de mediu, activitate, etc. Ei reacţionează pozitiv doar dacă le este permisă o perioadă de adaptare mai mult sau mai puţin îndelungată (funcţie de individ). Sistemele imune şi toate celelalte componente ale organismului sunt sensibile la schimbări rapide. Stresul este destul de uşor de „căpătat” şi „închiderea” persoanei, lipsa de randament sau altele asemenea sunt destul de „garantate”. Toate acestea se datorează şi unui anume fel de constituţie „ereditare” înclinată spre a elimina foarte eficient stările de stress prin exerciţii de calmare care necesită, evident, o pauză de activitate/ solicitare „strâns legată de însingurare”. De reţinut este faptul că, dacă la grupă sangvină O (I), stresul este în „directă relaţie” cu activităţile fizice, la grupă sangvină A (II) el este în directă relaţie cu activităţile intelectuale (producând anxietate cu reacţii de inhibare şi/ sau ostracizare de tip protectiv, iritabilitate şi/ sau hiperactivitate cu reacţii de cele mai multe ori agresive – faptul că „nativii de grupă A” sunt mai sociabili nu înseamnă că nu „se mai număra” printre cei mai buni şi mai sadici războinici).

O realitate deosebit de importantă pentru „posesorii” de grupă A (II) este necesitatea de a îmbina activitatea fizică cu cea psihică. Caracterizaţi de inteligenţă, isteţime dar şi de pasiune şi sensibilitate, ei sunt cei mai înclinaţi indivizi pentru activităţile mentale de tip meditativ atât în sens constructiv, de implicare în viaţa de zi cu zi (cu reacţii de răspuns la stimuli) cât şi în sens direct, de implicare în viaţa „eterică” (cu reacţii de integrare în tot ceea ce ţine de credinţă). Într-o exprimare directă, indivizii de grupă A sunt cei care au capacitatea de a cobora puterea lui Dumnezeu în viaţa de zi cu zi. Reversul medaliei în privinţa acestei „puteri” este o mare sensibilitate la „integrarea” sau „dezintegrarea” sistemelor de valori construite eronat sau neacceptate de societate pentru fiecare individ în parte. Dacă aceasta apare şi este „conştientizată” va dar reacţii grave la nivelul organismului individului cu efecte din cele mai diverse şi „apetisante” cum ar fi prăbuşirea sistemului imunitar (ca un fel de renunţare la luptă”, cancer (ca un fel de autodizolvare punitivă), boli cardiovasculare severe (ca un fel de interiorizare a neputinţei proprii), etc. – şi când te gândeşti că puterea credinţei este, în acest caz, pur şi simplu, folosită eronat.

Din punct de vedere al distribuţiei, aceasta grupă sangvină este des întâlnită la popoarele din Asia Centrală cu o „scădere” uşoară odată cu înaintarea spre Europa. Odată „trecut” pragul Balcanic, distribuţia începe iar să crească proporţional cu avansul spre Europa de Vest. De remarcat este Japonia unde incidenta grupei sangvine A este net superioară celorlalte grupe sangvine.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)