Take a fresh look at your lifestyle.

Curiozitati despre limbile din lume. Care este cea mai grea limba?

În lume sunt diferite limbi vorbite, unele mai grele decât celelalte. În urma unui calcul s-a stabilit că aproximativ 6000 de limbi se vorbesc în prezent pe tot mapamondul. Jumătate din ele au mai puţin de 3 000 de vorbitori. Experţii estimează că în următorii 50 – 150 de ani, jumătate din limbile vorbite astăzi vor dispărea. Numai în Asia şi în Africa se vorbesc, pe fiecare dintre aceste două continente, peste 2 000 de limbi. Papua Noua Guinee are peste 820 de limbi în uz şi se presupune că este ţara cu cele mai multe limbi vii din lume.

Complexitatea limbilor diferă de la regiune la regiune, cauză pentru care vă prezentăm cele mai interesante fapte despre limbile din lume.

1. Cea mai complexă limbă din lume este basca, ea a fost folosită drept cod în Al Doilea Război Mondial. Vă imaginați cât de complexă este?

2. A număra până la trei în limba nivkh nu este o sarcină ușoară. Numerele nu sunt întotdeauna la fel, ele diferă în funcție de frază. Uneori numărul unu poate să reprezinte un pește, o barcă, sau chiar o casă. Și atunci cum numărăm?

3. În limba tabasaran există 48 de forme care definesc epidemiile.

Loading...

4. Limba eschimoșilor este și mai ciudată pentru că se întâlnesc 63 de forme de prezent și 252 de substantive comune. Tot să vorbești așa!

limbi

5. Pentru a putea traduce un text din sanscrită în orice altă limbă este nevoie de cel puţin 10 ani de studiu aprofundat asupra gramaticii.

6. Gramatica limbii tribului nord-american Chippewa este de-a dreptul uluitoare. Un singur verb poate avea circa 6000 de forme.

7. Se spune că limbă vorbită în Karaciai-Cerchezia, o regiune din Rusia, nu poate fi învățată decât în copilărie. Niciun adult nu a reușit să învețe niciodată această limbă pentru că este de-a dreptul imposibilă.

8. Limba chineză conține 87000 de caractere și fiecare reprezintă o silabă. Cine poate să le învețe pe toate?

loading...