Take a fresh look at your lifestyle.

Curiozitati despre Egiptul Antic

Pe Valea Nilului, strânsă între maluri înalte și stâncoase, s-a făurit, cu multe milenii înaintea erei noastre o veche civilizație a lumii mediteraneene, aceea a Egiptului Antic. Ea ne înfățișează cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, înzestrat cu o administrație, o fiscalitate, o justiție și o armată comparabile cu cele ce-au luat naștere mai apoi în țările de pe toate continentele, înainte și după eră noastră. Dar lumea Egiptului antic a zămislit o cultură spirituală scânteietoare pe care o admirau grecii vechi și românii care se minunau precum fac azi mulțimile de turiști, să contemple templele, piramidele sau obeliscurile înălțate de faraoni și supușii lor.

Pentru a înţelege mai bine misterul acestei civilizații am adunat mai multe curiozități despre societatea și cultura egipteană.

Regii egipteni se numeau faraoni?

În secolul XIV î.Hr., poporul de rând a început să numească palatul regal, curtea princiară și însuși pe rege cu termenul de faraon, care tradus semnificăcasă mare”. În acest timp, israeliții prizonieri au preluat termenul de faraon pentru rege și în toate scrierile lor se regăsește în acest context. Abia în anul 950 î. Hr. termenul de faraon a devenit titlul oficial al conducătorului egiptean.

Keops a fost îngropat în piramidă Keops?

Loading...

Marea piramidă adăpostește două cavouri. Unul se află sub clădire, iar cel de-al doilea la o înălțime de 42 m și este înconjurat de camere mici care nici în prezent nu sunt descoperite în totalitate. A fost găsit un sarcofag din granit roz, dar niciun cadavru înăuntru. Din această cauză nu se cunoaște locul exact în care a fost îngropat Keops.

Piramidele arată la fel ca atunci când au fost construite?

Vechii egipteni ar descrie starea actuală a piramidelor drept una sărăcăcioasă. Inițial, atunci când piramidele au fost construite arătau mult mai bine pentru că erau decorate cu plăci albe din piatră de văr, poleite. Ele emanau o lumină precum cea a Lunii. Vârful era poleit cu aur, iar atunci când Soarele își reflectă razele se forma o legătură directă între astru și faraon.

piramida keops

Pe cine întruchipează Sfinxul?

Egiptologii au ajuns la concluzia că Sfinxul este Chephen. Probabil că Sfinxul îl reprezintă pe faraon în calitatea sa de zeu al Soarelui (Re). Alte sfinxuri, construite mai târziu, aveau cap de berbec, iar în mitologia greacă, sfinxul este un monstru, jumătate femeie, jumătate felină prădătoare.

Tutankamon avea un mormânt măreț?

Tânăr și lipsit oarecum de importanță, conducătorul Tutankamon este îngropat în singurul mormânt care nu a fost niciodată prădat. Mormântul său era unul modest și mic, cauză pentru care a trecut neobservat de-a lungul mileniilor.

loading...