Curiozitati despre cultura babiloniana

Curiozitati despre cultura babiloniana

Mesopotamia se referă la regiunea din Orientul Apropiat cuprinsă între rîurile Eufrat şi Tigru. Este teritoriul pe care astăzi sînt amplasate parţial Irakul, parţial Siria de est şi parţial Turcia de sud. Suprafaţa fertilă udată de aceste două râuri este cunoscută ca fiind „Leagănul Civilizaţiei omenirii“, aici dezvoltîndu-se primele societăţi alfabetizate.

Orașele-state sumeriene au fost subjugate de cuceritori semiți?

Regii orașelor-state sumeriene s-au străduit în secolul 3 î. Hr. să asimileze poporul semit nomad, pentru a-și consolida imperiul prin sporirea forței de muncă. Pe lângă acest aspect, atacurile nomazilor reprezentau un pericol constant asupra statelor. Cu timpul, poporul semit a devenit atât de puternic încât și-a impus limba ca oficială, dar cu toate acestea nu au existat schimbări culturale decisive.

Regele Hammurapi a emis un cod de legi revoluționar?

Codul regelui babilonian Hammurapi( 1728-1687 î.Hr.), care a fost sculptat în coloane de bazalt, este unul dintre cele mai impresionate coduri de legi din istoria antică. Acest cod are o secțiune dedicată dreptului civil. Dreptul penal era formulat după ideea deochi pentru ochi„, a fost impus în cel mai scurt timp posibil.

babilon

Loading...

Belsazar a fosr regele Babilonului?

În Cartea lui Daniel din Vechiul testament se vorbeşte despre cum conducătorul Babilonului a văzut pe perete o scriere de amenințare, care începea cu vorbeleMene Tekel”. Aceste vorbe i-au prevestit sfârşitul. Cucerirea Babilonului de către regele persan Kryos este confirmată de faptul că locuitorii Babilonului o salutau bucuroși și cu ramuri verzi. Belsazar nu a fost un rege ci un fel de administrator al Babilonului care în cele din urmă a sfârşit ucis de propriul său popor.

Prostituția de la templu era tipic babiloniană?

Prostituția din temple a existat de când lumea și pământul, de exemplu în Grecia antică. Templul Afroditei din Corint era stăpânit de cele 1000 de prostituate și tot ce făceau ele era în beneficiul templului. Desigur, prostituatele din Corint erau sclave, spre deosebire de cele din Babilon, care trebuiau să se culce măcar o dată în viața cu un străin în templul Ischtar și să dăruiască tot ce încasa templului. Grecii şi evreii considerau această practică otrava păcatului.

Contribuţiile sociale erau la un nivel ridicat?

Acestea se regăsesc din cea mai veche perioadă a istoriei. Din manufacturile antice persane aflăm că angajații primeau plata fără întrerupere în caz de boală, concediu de maternitate și ajutoare de la moașe angajate la stat. Femeile cât și bărbații erau plătiţi la fel indiferent dacă erau simpli muncitori, sau cei care dădeau ordine.

loading...

Related posts