Take a fresh look at your lifestyle.

Curiozități ale limbii române

Limba română este una dintre cele mai frumoase limbi din lume, nu pentru că este limba noastră, ci pentru că este o limbă cu foarte multe curiozități și excepții.

Vă prezentăm câteva dintre aceste curiozități, care vă vor da de gândit și care vă vor face să conștientizați ce noroc avem pentru că ne-am născut români.

1. Oficial, cu o lungime de 44 de litere, cel mai lung cuvânt din limba română se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa.

Pe primul loc se află un cuvânt german cu o lungime de 79 de litere, iar pe locul 2 un cuvânt turcesc cu o lungime de 70 de litere, ambele fiind cuvinte compuse, în timp ce cuvântul românesc este unul tehnic.

Neoficial mai există alte două cuvinte mai lungi (un cuvânt în islandeză cu o lungime de 64 de litere și un cuvânt finlandez cu o lungime de 61 de litere), însă acestea nu sunt incluse în
dicționare, fiind mai degrabă glume lingvistice.

Cuvântul este: “pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză“ (o pseudoboală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic)

Loading...

2. Limba română este singura limba europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din 5 cuvinte care conțin doar vocale: “Oaia aia e a ei”.

3. Cel mai lung cuvânt care conține doar vocale: uiuiu.

4. Cel mai lung cuvânt care conține o singură consoană: acioaiei.

5. Cel mai lung cuvânt care începe și se termină cu o vocală și în rest conține doar consoane: înspre.

6. Cel mai lung cuvânt care denumește o localitate din Romania:
Constantinești.

7. Cel mai scurt cuvânt care denumește o localitate: Ip.

Și, în final, câteva palindromuri amuzante (grupuri de cuvinte sau cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul):

Ele ne seduc cu desenele;

Era sa pozez o pasare;

Elisa va lasa Toyota sa la Vasile;

Era o tipa răpitoare.

loading...

Comentariile sunt închise.