Curiosity a gasit dovada ca a existat apa pe Marte

Curiosity a gasit dovada ca a existat apa pe Marte

Rover-ul Curiosity, în fascinanta sa incursiune pe Marte, a mai făcut o descoperire epocală. Mai multe fotografii transmise de Curiosity oamenilor de ştiinţă, confirmă teoria  care susţine că în trecutul îndepărtat pe planeta Marte a existat viaţă. Se poate observa din fotografiile alăturate urma unui izvor, cât şi cursul acestuia. Nisipul şi pietrișul confirmă faptul că în acel loc, cu mult timp în urmă, a existat un curs al unui pârâu care izvora din solul marţian.

Aceasta este o dovadă clară, pe care oamenii de ştiinţă o căutau de foarte multă vreme, care susţine ideea că planeta Marte a deţinut apa în formă lichidă şi implicit viaţa.

Mai multe teorii au fost elaborate de-a lungul timpului cu privire la canalele martiene, cât şi despre fluxul de apă, dar acum este pentru prima dată când vedem pietriş şi nisip pe Marte„, susţine William Dietrich de la Universitatea din California, om de ştiinţă din cadrul NASA.

Pornind de la fotografiile captate de Curiosity, oamenii de ştiinţă au determinat că pârâul curgea cu o viteză de 0,91 m/s la o adâncime de 1 m. Forma rotunjită a pietrelor îi împinge pe cercetători să creadă că au fost transportate de la distanțe considerabile. În opinia lui Dietrich, cursul pârâului poate să dateze de câteva miliarde de ani şi apă să fi existat pentru mai multe milioane de ani. Nu se poate preciza cu exactitate momentul în care Marte a fost o planetă vie şi nici pentru cât timp.

O altă dilema importantă este cea cu privire la cantitatea de apă care se regăsea pe planeta vecină. Unde a putut să dispară şi în cât timp?

Existența cursului apei implica şi anumite forme de viaţă care mai mult ca sigur au existat în trecut pe Marte. Oare ce s-a întâmplat cu această planetă de a devenit stearpă? Unde sunt scheletele formelor de viaţă? Au trăit fiinţe superioare pe Marte? Acestea sunt doar câteva întrebări la care se chinuie să răspundă oamenii de ştiinţă

Loading...

loading...

Related posts