Descopera

Curiosity a detectat metan pe Marte, ceea ce ar putea indica prezenta vietii extraterestre

În ampla sa misiune de pe Marte, rover-ul Curiosity a mai făcut o descoperire importantă cu privire la sistemul nostru solar. Fiind dotat cu un sistem de analiză a probelor prelevate, rover-ul a detectat o zonă în care gazul metan este din abundenţă.

Dacă considerăm ca gazul metan nu este de provenienţă biologică atunci singura sursă reală care emană acest tip de gaz sunt microorganismele. Această afirmaţie este importantă în vederea descoperirii vieţii pe Planeta Roşie.

Încă din anul 2003, prezenţa gazului metan în atmosfera marţiană a stârnit controverse în rândul specialiştilor. Bineînţeles că au existat unele voci care au atribuit acest fapt pe seama vieţii, însă, cei mai mulţi oameni de ştiinţa nici nu au vrut să audă despre această teorie. Ei au considerat că provenienţa metanului se poate explica prin impactul meteoriţilor cu Marte, care ajutaţi de radiaţiile de tip UV au eliberat cantităţi impresionante de gaz.

Această teorie emisă în 2003 este contestată în prezent de cercetătorii de la Universitatea Autonomă Metropolitană Azcapotzalco, Mexico. Oamenii de ştiinţă susţin că electrificarea particulelor diavoli de praf, furtunile de nisip, ionizarea CO2 combinată cu moleculele de apă au produs gazul metan existent în atmosfera marţiană.

diavoli de praf - Curiosity a detectat metan pe Marte, ceea ce ar putea indica prezenta vietii extraterestre

Existenţa metanului din atmosfera lui Marte s-a explicat în cele din urmă, dar variaţia gazului de la sol rămâne o enigmă pentru cercetători. Curiosity urmează să înregistreze diversele variaţii care urmează să se înregistreze la nivelul solului marţian, după care oamenii de ştiinţa vor putea formula o teorie cu privire la existenţa vieţii pe Marte.

Dacă variaţia de gaz metan nu este foarte mare în diversele zone explorate de Curiosity atunci solul marţian este mai mult ca sigur împânzit de diverse vietăţi.

loading...
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top