Istorie

Cupa misterioasa si otravita

O poveste spune că într-o zi un oarecare artizan, undeva prin secolul I d. Hr., i-a oferit o cupă metalică, cadou, împăratului roman Tiberius. Nu era aspectuos dar calităţile sale erau nemaivăzute până la acea vreme. Cupa părea să fie din argint dar era foarte uşoară şi rezistenţă. Când artizanul l-a aruncat pe dalele din curtea palatului, aceasta nu s-a spart, spre mirarea tuturor. Doar s-a îndoit, precum un obiect oarecare din bronz iar după o simplă lovire cu ciocanul şi-a recăpătat forma iniţială.

Întâmplarea a fost relatată la puţin timp după moartea împăratului de către Pretoriu şi Pliniu cel Bătrân, care au încercat să-şi dea seama din ce material era potirul. Pretoriu a susţinut că era un păhărel incasabil în timp ce Pliniu susţinea că este făcut dintr-un „material sticlos maleabil”.

Deci, din ce era fabricată cupa? Foarte mulţi înţelepţi ai vremii au încercat să găsească răspunsul dar nu au reuşit. După aproape 2000 de ani, specialiştii au putut să recunoască materialul din care era fabricată cupa metalică, din aluminiu. Acest metal seamănă cu argintul, este maleabil şi este cu mult mai uşor decât argintul.

Dar cum era posibil ca în secolul I d. Hr. ca un artizan să extragă aluminiul din pământ, să-l prelucreze şi apoi să execute un pahar? Abia în anul 1825 oamenii au fost capabili să extragă aluminiul din pământ şi să-l prelucreze pe baza unor procese chimice şi electrice pentru că materialul argintiu nu se găseşte în formă pură în natură.

pahar argint 450x300 - Cupa misterioasa si otravita

Nu se poate răspunde cu exactitate cum era posibil prelucrarea aluminiului acum 2000 de ani dar misterul a fost foarte bine păstrat atunci când împăratul Tiberius a porunci ca meşteşugarul să fie decapitat pentru că  se temea că noul material să nu pericliteze valoarea aurului şi a  argintului. Întreaga poveste va rămâne un mister pentru totdeauna.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top