Take a fresh look at your lifestyle.

Cum va arăta Terra când întreaga gheață de pe suprafața pământului s-ar topi

Dacă lumea continuă să consume în ritmul actual combustibili fosili și să elibereze emisii de carbon la nesfârșit, schimbările climatice vor ajunge în punctul în care gheața de la poli și de pe crestele montane se va topi complet, scrie National Geographic.

Principala consecință: mai multe orașe de la malul mărilor și oceanelor vor dispărea, înghițite de nivelul apelor. Business Insider a realizat o hartă animată pornind de la acest scenariu alarmant.

Oamenii de știință din domeniul climei sunt de părere că până la finalul secolului XXI, anumite părți ale Pământului vor deveni nelocuibile.

Foametea în masă, seceta, inundațiile, oceanele otrăvite și valurile record de căldură sunt doar câteva dintre riscurile luate în calcul în predicțiile cercetătorilor privind schimbările climatice.

Topirea acceleretă a ghețarilor ar duce la schimbarea liniilor de coastă. De pildă, orașul Miami ar putea fi șters de pe harta Statelor Unite într-un asemenea scenariu, scrie Business Insider.

Londra, Veneția și Olanda ar deveni niște relicve geografice pe fundul apelor, scrie Digi24.ro.

Loading...

De asemenea, aceeași soartă ar avea-o și Bangladeshul și Calcutta, iar creșterea exponențială a debitului Deltei Mekongului ar transforma Muntele Cardamom din Cambodgia într-o insulă.

Conecințe

Un studiu realizat în anul 2011 cu finanțare de la NASA a demonstrat că algele s-au dezvoltat foarte mult deja sub stratul subțire de gheață, în Marea Chukchi.

Cercetarea a fost realizată de o echipă de la Universitatea Stanford, condusă de profesorul Kevin Arrigo. El a observat că ecosistemul din zona Arctică începe deja să se transforme. Nimeni nu credea că aici se pot dezvolta atât de mult algele, dar acest lucru, deși considerat teoretic imposibil, tocmai a devenit realitate.

Un alt detaliu îngrijorător observat în această zonă este apariția unui număr tot mai mare de ochiuri de apă: fisuri în stratul de gheață, care se formează mai ales vara, când este mai cald. Astfel, calota glaciară apare plină de băltoace cu apăEle acoperă deja aproape jumătate din suprafața gheții, care de asemenea s-a subțiat foarte mult.

Prin urmare, lumina soarelui poate pătrunde acum foarte ușor în adâncuri, prin aceste „ferestre în ocean”, cum sunt numite ochiurile de apă, dar și prin stratul tot mai subțire de gheață.

În mod normal, calota de gheață de la Polul Nord filtrează lumina în proporție de 85-90%. În momentul în care această gheață o să dispară este lesne de intuit ce se va întâmpla.

loading...

Comentariile sunt închise.