Take a fresh look at your lifestyle.

CUM SFÂRȘEȘTE UN SPION CARE A TRĂDAT?

Cum sfârșește un spion care a trădat? Acesta este titlul unui articol publicat de un cotidian francez. Autorii articolului au studiat mai multe cazuri ale unor spioni care au fost acuzați de trădare.
Fiecare țară are propriul tratament. Unii spioni au fost uciși, alții răpiți și închişi pe viață, alții au avut morți suspecte.

Oleg Penkovsky a fost colonel în cadrul KGB. A fost acuzat că în timpul crizei din Cuba, a furnizat informații occidentalilor. În anul 1962, Penkovsky a murit în chinuri groaznice. A fost închis într-o încăpere, căreia i s-a dat foc. Aars de viu.

Aldrich Ames a fost agent CIA timp de 30 de ani. În anii 80, a început să transmită informații sovieticilor.Trădarea sa a costat viața a 12 agenți dubli care furnizau informații SUA. A fost condamnat în anul 1994, la închisoare pe viață.

Anthony Blunt a fost unul dintre cei mai importanți spioni britanici. Istoric de meserie, Blunt a ocupat mai mulți ani și funcția de consilier al reginei. Demascat de MI5 că face joc dublu, moare în mod suspect într-un accident de mașină într-o țară din estul Europei.

Un spion transfug este judecat în lipsă și condamnat. Pe urmele lui se vor afla zeci de spioni care vor încerca să-l lichideze.

Cazul Serghei Skripal

Se înscrie în cazurile de trădare în care în prima fază arestezi spionul, apoi îl eliberezi și îl ucizi printr-o formă sau alta.

Loading...

În anul 2006, Skripal a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru că oferise informații serviciilor britanice. În anul 2010, are loc un schimb de spioni între Moscova, Washington și Londra.

Skripal este eliberat și ajunge în Marea Britanie. În 4 martie 2018, este descoperit alături de fiica sa pe o bancă într-un parc. Ambii erau otrăviți cu o substanță necunoscută.

Cazul Mordechai Vanunu

Vanunu a fost un reputat specialist în fizică atomică. El a furnizat informații italienilor despre programul nuclear al Israelului. În anul 1986, părăsește Israelul și se mută la Roma.

Serviciile secrete israeliene descoperă scurgerea de informații și decid prinderea lui Vanunu. A fost utilizată o stratagemă clasică.

O spioană israeliană deosebit de atractivă l-a invitat într-o cameră de hotel din Roma. A fost prins și transportat în cel mai mare secret în Israel, unde a fost închis până în anul 2004. Are interdicție de a părăsi Israelul și de a intra în contact cu străinii.

Cazul Adolf Eichmann

În anul 1960, în Argentina, celebrul nazist Eichmann a fost răpit în timp ce se îndrepta spre casă, de către agenți ai Mossadului. A fost transportat într-o locuință conspirativă, până când Mossadul a pus la cale un plan ingenios de a-l scoate din țară.

Adolf Eichmann

Mai mulți oficiali israelieni au efectuat o vizită în Argentina. Eichman a fost îmbrăcat în uniformă de pilot, sedat, a fost prezentat la aeroport ca făcând parte din echipa de piloți ai avionului israelian. S-a spus că starea sa a fost cauzată de o boală. În Israel a fost judecat și condamnat la moarte.

loading...

Comentariile sunt închise.