Cum se prepară laptele de soia acasă? Rețetă foarte simplă

Cum se prepară laptele de soia acasă? Rețetă foarte simplă

Laptele de soia este un produs extrem de sănătos și benefic organismului uman. Laptele de soia se poate pregăti și acasă, la costuri mult mai mici, decât cel din magazin și mult mai sănătos pentru că se folosesc doar ingrediente foarte sănătoase.

Soia este nu numai medicament, ci şi o delicatesă culinară. Se găseşte în magazine sub cele mai diverse forme, de la pulbere, granule, până la bucăţi mari sau preparate pe bază de soia.

Cum se prepară laptele de soia acasă?


⇒ Trebuie să puneţi la înmuiat un kilogram de seminţe uscate de soia în apă cu puţină sare, la temperatura camerei, timp de 16-18 ore.

⇒  Seminţele înmuiate se spala bine şi se trec prin maşina de tocat carne. Masa obţinută se amestecă cu 4 litri de apă (la temperatura camerei) cu sare şi se lasa vasul descoperit pentru 40-50 de minute, mestecând din când în când cu o lingură din lemn.

⇒ Se strecoară lichidul printr-un tifon şi se stoarce bine. Se mai trece încă o dată prin maşina de tocat carne sau se pisează foarte bine.

⇒ Se pun din nou 4 litri de apă (la temperatura camerei) cu mai puţină sare, se lasa vasul descoperit 40-50 de minute, se amesteca şi se strecoară în final prin acelaşi tifon.

laptele de soia

⇒ Se amestecă lichidele şi se pun la fiert. Laptele obţinut are gust de mazăre. La loc călduros, laptele de soia se acreşte în 12-18 ore.

Iaurtul, brânză şi alte produse lactate preparate din lapte de soia pierd gustul iniţial de mazăre. Masa de soia rămasă după pregătirea laptelui conţine multe proteine.

Este un izvor vegetal de fier care se asimilează uşor şi o sursă bogată de celuloză. Aceasta se adăugă în făină, în părţi egale. O lingură din această masă de soia înlocuieşte un ou.

Beneficiile laptelui de soia pentru sănătate


⇒ Aport de vitamine şi minerale

⇒ Menţine inima sănătoasă

⇒ De ajutor femeilor la menopauză

⇒ Previne cancerul de prostată

⇒ Nu conţine lactoză

De ce să înlocuim laptele cu lapte din soia?


Cercetătorii de la Universitatea Harvard, din Marea Britanie, trag un semnal de alarmă în legătură cu consumul unui aliment pe care îl includem în sistematic în regimul nostru și care nu ne face deloc bine.

Este vorba despre laptele degresat, pe care cea mai mare parte din populația globului îl consumă pornind de la premisa că este unul dintre cele mai sănătoase alimente, însă, de fapt, acest produs este în detrimentul sănătății organismului.

laptele de soia

Medicul David Ludwig  precizează într-un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicilor Pediatri din America, faptul că persoanele care nu consumă lapte gras, ci lapte degresat, au tendința de a compensa lipsa grăsimilor cu… zahărul. După cum se știe, consumul excesiv de zahăr, cu alte cuvinte dacă depășiți doza zilnică de zahăr, duce la boli grave în organism cum ar fi: obezitate, diabet și multe altele. Acesta este motivul pentru care Departamentul de stat din SUA recomandă renunțarea la băuturile carbogazoase și cu îndulcitori.

Pericolele laptelui degresat

Există numeroase studii care arată faptul că produsele lactate fără grăsimi sunt mult mai dăunătoare decât produsele lactate cu grăsimi.

Sunt grăsimile ”trans” și cele rafinate și polinesaturate din uleiurile vegetale (cum ar fi uleiul de porumb, soia, floarea soarelui sau canola), care nu sunt recomandate în doze mari, însă sunt și cele pentru care este recomandat consumul moderat, cum ar fi grăsimile fin laptele de vacă, de capră sau de alte animale, ori laptele de cocos.

Deși grăsimile saturate din lapte au fost multă vreme blamate, fiind considerate responsabile pentru numeroase boli, în special cele cardiovasculare, Ludwig susține în studiul publicat în Jurnalul Asociației Medicilor Pediatri din America faptul că nu există dovezi clare, concludente, în acest sens.

În plus, se pare că există beneficii mai mari pe care le aduce laptele cu grăsimi saturate, comparativ cu laptele fără grăsimi. În starea cea mai pură a laptelui, adică cea crudă, obținută imediat după recoltarea laptelui organic, acest aliment este mult mai bun pentru că ajută la o mai bună absorbție a vitaminelor în organism, reduce riscul de cancer al vezicii urinare și, în mod paradoxal ajută la slăbit.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)