Cum se îmbrăcau și ce mâncau românii acum 600 de ani

Cum se îmbrăcau și ce mâncau românii acum 600 de ani

Țăranii își confecționau singuri hainele. Cel mai des – din pânză groasă de casă (aba) sau din piei de oaie. Cămășile din in și cânepă erau lucrate în fiecare casă.

Iarna țăranii mai purtau sumane de lână aspră, căciuli din piele de miel și încălțau opinci din piei de animale. Țăranii mai înstăriți purtau ciubote și cojoace.

Costumul boieresc era confecționat din țesături aduse de peste hotare: mătase, postav flamand, tafta, atlas etc.

De o deosebită strălucire erau costumele voievodale. În secolele XIV – XV costumele domnești și boierești urmau în special moda bizantină, iar apoi cea polono-maghiară. Orășenii înstăriți purtau straie lungi, confecționate deseori din mătase și brocart, pe cap aveau turbane de catifea, se încălțau cu pantofi din piele moale.

Rodnicia pământului și hărnicia locuitorilor erau izvorul abundenței produselor de hrană în Țările Române. Dar în timpul invaziilor străine și în anii de secetă populația suferea de foame.

Hrana tradițională a oamenilor de rând consta din brânză de oi, mămăligă de mei (porumbul nu era cunoscut până la sfârșitul secolului al XVII-lea), varză, bob, mazăre și alte zarzavaturi, precum și din bucate preparate din carne de oaie și de porc, pește etc.

Loading...

costum_evul_mediu

Boierii și orășenii înstăriți întrebuințau în hrană pâine coaptă, specii de specii rare, vinuri alese, produse orientale (măsline, diferite dulciuri, mirodenii).

loading...

Related posts