Cum se face iaurtul acasă? Modul cel mai simplu

Cum se face iaurtul acasă? Modul cel mai simplu

Cum se face iaurtul acasă? Iaurtul se face prin fermentarea laptelui. Este bogat în proteine, calciu și probiotice (bacterii „bune”). Iată cum se face iaurtul acasă, după o rețetă simplă și la îndemâna oricui.

Chimie – Cum se face iaurtul?

Iaurtul se formează atunci când bacteriile fermentează zahărul (C 12 H 22 O 11 ) în acid lactic (C 3 H 6 O 3 ). Acidul lactic face ca laptele să fie mai acid (scade pH-ul), determinând coagularea proteinelor din lapte. Proteina principală din laptele este cazeina. Aciditatea conferă iaurtului aroma sa inegalabilă, în timp ce proteinele coagulate duc la o textură îngroșată și cremoasă.

Nu există o ecuație chimică simplă pentru producția de iaurt, deoarece apar reacții multiple. Mai multe tipuri de bacterii pot fermenta lactoza.

Cum se face iaurtul acasă?

Culturile de iaurt pot conține Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus, dar și alte tulpini precum Lactobacillus ,Streptococcus thermophilus și bifidobacterii.

Reţetă iaurt

Deci, cum se face iaurtul acasă? Puteți prepara iaurt din orice tip de lapte. Deși majoritatea iaurturilor sunt obținute din lapte de vacă (dar și din oaie și capră), procesul de fermentare funcționează și cu alte tipuri de „lapte”, atât timp cât conțin zahăr pentru ca bacteriile să fermenteze și proteinele să se coaguleze. Iaurtul poate fi preparat din lapte de soia, lapte de cocos și lapte de migdale.

Prima dată când faceți iaurt, aveți nevoie de o cultură inițială ca sursă de bacterii. Puteți utiliza iaurt obișnuit cumpărat din magazin cu cultură activă.

Cum se face iaurtul acasă?

Dacă utilizați un iaurt comercial, urmați instrucțiunile de ambalare, deoarece activarea culturii variază în funcție de produs. După ce ați făcut primul lot de iaurt, puteți utiliza câteva linguri din acesta pentru a începe loturile viitoare.

Deși poate părea că ați dori să adăugați o cultură mai activă la o rețetă, adăugarea de prea multe bacterii produce un iaurt acru în loc de un iaurt plăcut și gustos.

ingrediente necesare

  • 1 sfert litru de lapte (de orice fel)
  • 1/4 până la 1/2 cană lapte uscat fără grăsime (opțional)
  • 2 linguri de iaurt simplu cu culturi vii (sau puteți utiliza în schimb bacterii uscate congelate)

Cum se face iaurtul? Pașii de urmat

  1. Iaurtul trebuie să aibă temperatura camerei – cel din care urmează să luați recolta de bacterii. Acest lucru încălzește iaurtul, astfel încât să nu-ți răcească prea mult atunci când o adăugați mai târziu.
  2. Încălziți laptele la 85 ° C. Scopul acestei etape este re-pasteurizarea iaurtului, împiedicând creșterea dezvoltării bacteriilor nedorite și denaturarea proteinelor, astfel încât acestea să poată coagula și îngroșa iaurtul. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să utilizați o oală sub presiune sau să aveți un termometru de gătit. Dacă trebuie să încălziți laptele direct, amestecați-l constant și urmăriți temperatura pentru a vă asigura că nu fierbe sau arde. Dacă nu aveți termometru nu vă apucați de această rețetă pentru că laptele va începe să se brănzească după 85.
  3. După ce laptele atinge temperatura, îndepărtați-l de pe foc și lăsați-l să se răcească până la 43 ° C. O modalitate de a face acest lucru este să plasați recipientul de lapte într-o baie cu apă rece. În caz contrar, puteți lăsa laptele pe blat și lăsați-l să se răcească. Oricum, se amestecă ocazional laptele, astfel încât temperatura să fie uniformă. Nu treceți la următoarea etapă până când temperatura laptelui nu este sub 49 ° C, dar nu lăsați laptele să se răcească sub 32 ° C. 43 ° C  este temperatura optimă.

  4. În acest moment, puteți adăuga lapte praf. Acesta este un pas opțional care ajută iaurtul să se îngroașe mai ușor, plus că adaugă conținut nutritiv viitorului iaurt. Este pur și simplu o preferință, indiferent dacă adăugați lapte praf sau nu.
  5. Amestecați iaurtul încet.
  6. Puneți iaurtul în recipiente curate și sterile. Recipientele sau borcanele pot fi sterilizate prin fierbere. Motivul pentru sterilizarea borcanelor este de a împiedica mucegaiul sau bacteriile nedorite să se dezvolte în iaurt. Acoperiți fiecare recipient cu o folie de plastic sau un capac.

Cum se face iaurtul?

Băgați borcanele într-un cuptor. Este nevoie de o temperatură de 38 ° C, până la creșterea bacteriilor. O altă posibilitate este să le așezați într-o baie caldă de apă, dar apa nu trebuie să depășească 38 ° C.

După aproximativ 7 ore, veți avea un iaurt extrem de bun. Nu va semăna cu iaurtul cumpărat din magazin, deoarece are ingrediente suplimentare. Iaurtul dvs. ar trebui să aibă un lichid gălbui sau verzui deasupra, o textură cremă și poate avea un miros brânză. Lichidul subțire gălbui este zerul. Puteți să-l aruncați sau să-l amestecați cu iaurtul. Este posibil să adăugați fructe, arome sau ierburi, după gustul dvs.

Cum se face iaurtul acasă?

Când iaurtul este grosimea și aroma dorită, refrigerați-l. Iaurtul de casă se va menține 1-2 săptămâni. Puteți utiliza iaurt din acest lot ca punct de pornire pentru următorul lot. Simplu și sănătos. Iaurtul de casă este mult mai sănătos decât cel din comerț.
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)