Cum se face coniacul în casă. Rețetă veche de sute de ani

Una dintre cele mai apreciate băuturi la nivel mondial este coniacul. Acestă băutură spirtoasă are o istorie de sute de ani, timp în care rețeta s-a perfecționat încât în prezent a atins culmile perfecțiunii. Dacă te-ai întrebat până acum cum se face coniacul sau vrei să-l produci acasă, atunci te afli în locul potrivit.

Una dintre cele mai importante zone unde se produce un coniac de calitate este Charente din Franța. Aici există nu mai puțin de 75.000 de hectare de viță de vie dedicate exclusiv coniacului. La bază coniacul de calitate superioară se face numai din anumite soiuri de viță de vie (Colombard, Folle Blanche, Montils, Ugni Blanc, Sémillon și Folignan). Cu toate acestea, există și o rețetă românească de coniac, veche de sute de ani.

Mustuirea


Ca și în cazul vinului, primul pas în producerea coniacului este zdrobirea strugurilor. Un mare secret este că semințele de struguri trebuie adunate și puse la uscat. După mustuire, vinul se așează în butoaie și se lasă la fermentat.

Semințele de struguri


După ce sunt adunate, se pun la uscat pentru o săptămână sau două. Apoi se păstrează într-un loc uscat până începe producerea coniacului propriu-zis. În momentul în care alcoolul este pregătit, semințele se prăjesc, până ce prind o culoare închisă. Aceste boabe va conferi nu doar aroma, ci și culoarea viitorului coniac.

Fierberea vinului


După ce s-a limpezit, vinul poate fi fiert într-un cazan. Se fierbe până se obține un alcool de circa 50 de grade tărie. Acum este momentul în care se iau semințele, anterior prăjite într-o tigaie, și se pun peste alcoolul obținut. La 10 litri de alcool se pun aproximativ 1 kg de semințe prăjite și opțional două pliculețe de vanilie sau după preferință boabe de cafea sau miez de nucă prăjit.

Loading...

Macerarea


Semințele de struguri trebuie lăsate la macerat circa o săptămână. O dată la două zile trebuie să sufli în coniac, exact la fel cum se suflă și în varză. Iei un tub sau o țeavă și sufli în coniac pentru a se oxigena mai bine și pentru ca aromele să se împrăștie. După o săptămână, coniacul se trage din acel recipient și se pune de prefera în butoaie de lemn. Dacă nu aveți butoaie de lemn atunci în damigene, niciodată în sticle de plastic.



loading...
S-ar putea să-ți mai placă și