Cum se alege o pâine sănătoasă? Ghidul specialiștilor în nutriție

Cum se alege o pâine sănătoasă? Ghidul specialiștilor în nutriție

O pâine sănătoasă este greu de găsit în magazinele din zilele noastre, dar nu imposibil. Dacă doriți să mâncați sănătos, data viitoare când mergeți la cumpărături, urmați sfaturile de mai jos pentru a alege o pâine sănătoasă.

Puține lucruri din lumea alimentelor pot concura cu o felie de moale de pâine, pe care se topește untul sau cu care se poate face un sandwich apetisant. Dar, în ultima vreme, pâinea a devenit un rău pentru sănătatea noastră.

O pâine proaspătă nu este neapărat bună pentru sănătate. Cel mai multe dintre ele sunt făcute din făină albă (făină de grâu îmbogățită) și conțin o valoare nutritivă mică din cauza lipsei de fibre.

Chiar dacă optați pentru o pâine integrală de grâu de 100%, pâine de pe rafturile magazinelor alimentare sunt adesea pline cu aditivi pentru a le îmbunătăți durata de păstrare, textura și gustul. Acestea nu sunt deloc sănătoase.

pâine sănătoasă

Alternativa este că puteți face o pâine delicioasă la domiciliu, folosind doar patru ingrediente – făină, apă, drojdie și sare, dar această pâine nu se va putea păstra pentru foarte mult timp. Și atunci care este soluția? Soluția este să alegeți o pâine sănătoasă din magazine, urmând ghidul de mai jos.

Cum se alege o pâine sănătoasă?


1.Citirea etichetelor este primul pas. Dar, cu sute de mărci de pâine, acest proces poate dura o veșnicie. Dar pentru a alege o pâine cât mai sănătoasă urmații pașii de mai jos:

2.Primul ingredient, de pe etichetă, ar trebui să fie cereale integrale. Multe cereale intră sub umbrela „cerealelor integrale”, cum ar fi grâul întreg, ovăzul, orezul brun, orzul, mei, hrișcă și bulgur. Asigurați-vă că primul ingredient nu este „făină de grâu îmbogățită„. Acesta este codul făinii albe.

3.Căutați semnul că pâinea este făcută din cereale integrale de 100% . Ideea de 100 la sută vă asigură că toate cerealele (un singur tip sau un amestec de cereale multiple) care au fost folosite în pâine sunt cereale integrale și nu au fost adăugați aditivi.

4.Pâinea trebuie să aibă cel puțin 2g de fibre pe felie. Evitați pâinea cu aditivi în exces.

Aici este o listă scurtă de aditivi care trebuie evitați:

  • uleiuri parțial hidrogenate,
  • bromat de potasiu,
  • azodicarbonamină,
  • culori artificiale

5.Aveți grijă la calorii. O pâine sănătoasă nu este mai mult de 100 de calorii pe felie.

Pâinea din cereale vechi este mai sănătoasă


Un  studiu publicat în Jurnalul Internațional al Științelor Alimentației și al Nutriției a examinat soiurile de pâine din cereale vechi și potențialele lor efecte benefice asupra sănătății la 45 de subiecți sănătoși din punct de vedere clinic.

După opt săptămâni de mâncat pâine veche, subiecții au prezentat o reducere semnificativa a colesterolului, a colesterolului LDL și al glucozei din sânge.

pâine sănătoasă

Data viitoare când cumpărăți o pâine proaspătă, încercați să o legeți pe cea făcută din cereale vechi – este posibil să vă surprindeți cât de mult vă va place!

Otrava, ce pâine trebuie evitată?


Calitatea şi tradiţionalitatea pâinii depinde şi de tehnologia de fabricaţie, multifazială cu maia sau moderna monofazială cu amelioratori de panificaţie. Premixurile pentru ameliorarea calităţilor de panificatie conţin de regulă: faină, spre exemplu graham (pentru acest sortiment de pâine), gluten vital, sare, maia  uscata, enzime exogene (amilaze fungice, xilanaze), emulgatori. Legea permite (şi nu e ok) adaosul multor aditivi.

Aceasta enumeră şi explică ce conţine fiecare aditiv. Oxidanţi, pentru modificarea elasticităţii glutenului: bromat de potasiu, iodat de potasiu, compuşi cu clor (dioxid de clor), peroxide de calciu, persulfat de amoniu; Reducători, pentru scăderea elasticităţii glutenului: cisteina, glutationul, sulfat de sodium( E- 514); Emulgatori şi surfactant: esteri ai sorbitolului (E491,492,493,494,495), sucrogliceride (E-474 473), poliglicerinesteri(E-475,476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E472b),esteri ai acidului tarctic (E-472 d) cu acizi graşi.

Agenţi de îngroşare, gelifiere: guma guar (E-412), guma garruba (E-410), amidon şi amidonuri modificate (E-1404,1420,1440), gluten, protein din soia, carboximetilceluloza (E-466); Acidifianţi: acid acetic  (E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tarctric   (E-334); Enzime exogene amilaze (fungice,bacteriene) proteaze, lipoxigenaza, pentozanaze ,amiloglucozitaze; Agenţi de înălbire: carbonat de calciu (E-170), lactate de calciu (E-327), peroxide de benzoil; Consrvanţi: acid propionic şi propionate (E-280,281,282,283), acid sorbic şi sorbanţi (E-200,201,202,203).

pâine sănătoasă

Într-adevăr, painea albă din făina de grâu este mai nocivă decât cea integrală sau decât cea de secară. Dar în final, şi cea mai «sănătoasă» pâine produce efecte extrem de neplăcute pentru organismul uman dacă este consumată în exces. Glutenul, o proteină din cereale, este responsabil pentru majoritatea efectelor negative.

The New England Journal of Medicine a publicat o listă cu 55 de boli care pot fi provocate de consumul de gluten. Printre acestea, merită menţionate: osteoporoza, boala de colon iritabil, boli inflamatorii intestinale, diverse tipuri de anemie, diverse tipuri de cancer, artrita reumatoidă, lupusul, scleroza multiplă, aproape toate celelalte boli autoimmune. Apoi, conform aceleiaşi surse, consumul de gluten este legat de boli neurologice, inclusiv anxietate, depresii severe, schizofrenie, demenţă, migrene, epilepsie şi neuropatie.

Cum să alegi cea mai bună pâine sau o pâine sănătoasă?


Făina din care se face pâinea albă este săracă în fibre alimentare, vitamine şi minerale şi conţine peroxid de benzoil, folosit şi în produsele de albire a dinţilor.

Consumată zilnic, pâinea albă şi pufoasă poate fi cauza apariţiei cariilor, a supraponderalităţii şi obezităţii, dar şi a cancerului la rinichi.

Printre cei mai periculoşi compuşi care se pot găsi în pâine, albă sau neagră, se număra oxidanţii şi agenţii de conservare. Sulfatul de sodiu sau bromatul de potasiu pot cauza migrene, iritaţii sau chiar greaţă şi vărsături.

Sulfatul de amoniu este un tip de sare anorganică folosită la aluat. Mulţi producători de pâine îl folosesc pentru a obţine acel miez pufos, care produce balonări. Această substanţă, combinată cu caramelul, da pâinii o nuanţă maronie.

Dar sulfatul de amoniu este şi îngrăşământ, ignifug sau ingredient folosit la bombe. O pâine sănătoasă este cea graham sau din faină de secară.

Dar nu de la marile magazine (în niciun caz feliată), ci făcută acasă. Un aparat de făcut pâine reprezintă o investiţie în propria sănătate.

Atenţie şi la faină, puţine sortimente nu conţin E-uri sau coloranţi care-i conferă culoarea neagră. Atunci când cumpăraţi pâine integrală, alegeţi-o pe cea care are faina integrală menţionată prima pe lista ingredientelor, nu cea rafinată.

Cele mai multe vinuri îmbuteliate conţin bisulfit de sodiu (E222), care este un conservant sintetic, folosit şi la curăţarea vasului de toaletă.

E deosebit de nociv pentru persoanele cu astm. Bisulfitul de sodiu mai este folosit în hrană pentru animalele de companie, chipsuri şi alimente murate.

Atenție – Pâine din aluat congelat vândută ca pâine proaspătă!


Chiar dacă România se află în topul producătorilor de grâu la nivel european, în ultimii 5 ani importul de produse de panificație s-a dublat. La prima vedere pare un paradox, care creează deficit bugetar, dar în realitate este vorba despre importul masiv de aluat congelat, pe care marile magazine îl transformă în pâine proaspătă”.

Acest fenomen este un paradox, pentru că atunci când vine vorba despre grâu, țara noastră se află în topul țărilor din Europa, cu o producție de aproximativ 10 milioane de tone pentru anul 2016-2017.

Încet dar sigur, România s-a transformat într-o piață de desfacere pentru marile puteri ale lumii. La acest aspect contribuie marii retaileri, care nu urmăresc decât profitul propriu și nimic altceva. Pâinea congelată este doar un exemplu al produselor alimentare care nu ar avea ce să caute pe rafturile magazinelor. De ce să vindem pâine proaspătă din aluat congelat, care are o vechime de peste 6 luni?

Conform studiilor de ultim moment, pâinea din aluat congelat este o adevărată bombă pentru sănătatea umană. Iată ce conține această bombă alimentară:

pâine sănătoasă

Sodiu

Specialiştii în nutriţie şi boli metabolice spun că în aluatul congelat există foarte mulţi emulgatori precum stearoil lactilat de sodiu.

Congelarea degradează aluatul

Acesta suferă congelări şi decongelări succesive şi frecvente şi, prin acest proces, calitatea aluatului suferă foarte mult, nu mai este nutritiv, ci, din contră, conţine multe lucruri nocive.

Otrava din pâine

# Emulgatori şi surfactant: esteri ai sorbitolului (E491,492,493,494,495), sucrogliceride (E-474 473), poliglicerinesteri(E-475,476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E472b), esteri ai acidului tarctic (E-472 d) cu acizi graşi. Agenţi de îngroşare, gelifiere: guma guar (E-412), guma garruba (E-410), amidon şi amidonuri modificate (E-1404,1420,1440), gluten, proteine din soia, carboximetilceluloza (E-466);

# Acidifianţi: acid acetic (E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tarctric (E-334); Enzime exogene amilaze (fungice, bacteriene) proteaze, lipoxigenaza, pentozanaze , amiloglucozitaze;

Studii și referințe

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)