Cum s-a format Luna? 4 teorii care încearcă să prezinte adevărul

Revista științifică Nature Geoscience a publicat în ianuarie 2018, un articol despre toate teoriile privind formarea Lunii, acum 4,5 miliarde de ani. Vă prezentăm aceste teorii.

Teoria formării simultane


Primul care a lansat această teorie a fost Eduard Roche, în anul 1873. El susținea că Pământul și Luna s-au format în același timp. O masă de materie a format protoplaneta Pământ și o masă mai mică de materie a format Luna.

Teoria are o zonă de umbră. Ea nu poate explica de ce rotația Lunii în jurul Pământului nu se realizează la nivelul unui plan ecuatorial. În ceea ce privește structura și compoziția planetei Pământ, s-au constatat diferențe. Luna conține mai puțin fier.

Teoria fisiunii


Fiul lui Charles Darwin, astronomul George Howard Darwin, a propus teoria conform căreia Luna s-a desprins din Pământ. Cauza acestei desprinderi ar fi viteza de rotație mare pe care o are Pământul în jurul axei sale. Oceanul Pacific ar fi cicatricea acestei fisiuni.

Această teorie nu poate explica înclinarea cu 5 grade a planului de rotație a Lunii, raportat cu ecuatorul. Teoria este contestată de unii fizicieni, care invocă faptul că viteza de rotație a Pământului în jurul axei sale nu este atât de mare încât să permită desprinderea unei bucăți din suprafața sa.

Teoria capturii


Această teorie a fost lansată în anul 1910, de Thomas Jefferson Jackson See. Un planetoid deja format a trecut prin apropierea Pământului și a fost capturat de câmpul gravitațional al Pământului.

Loading...

Cei care nu susțin această teorie au invocat faptul că Pământul nu poate captura un corp atât de masiv, mai ales că Luna are o orbită stabilă.

Chondritele, meteoriții primitivi, au în structura lor mult fier, ceea ce în cazul Lunii nu se regăsește acest metal în cantități mari.

Teoria unui impact gigantic


În anul 1970, mai mulți cercetători au propus această teorie. Ei susțin că o planetă de talia lui Marte a intrat în coliziune cu Pământul, generând desprinderea unei părți din suprafața terestră.

Cantitatea de fier redusă din structura Lunii s-ar explica prin faptul că impactul coliziunii a fost atât de puternic, încât a creat temperaturi uriașe care au dus la distrugerea fierului.

Și această teorie are limitele sale. Impactul dintre Pământ și cealaltă planetă ar fi trebuit să se facă tangențial, iar o mare cantitate din materialul dislocat ar fi trebuit să rămână în orbita Pământului.

Teoria impactului multiplu


Luna

Mai mulți cercetători israelieni au propus teoria conform căreia Luna s-a format ca urmare a unei succesiuni de coliziuni, în urma cărora s-au format luni de dimensiuni mai mici, care au fuzionat și au format Luna actuală.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și