The news is by your side.

Cum au descoperit vikingii Groenlanda

0

L’Anse aux Meadows (Grota Meduzelor) este un monument istoric și arheologic situat pe teritoriul provinciei canadiene Newfoundland și Labrador, aici potrivit săpăturilor efectuate, a existat prima așezare europeană din America de Nord și Emisfera de vest, care a aparținut vikingilor, aproximativ spre începutul secolului al XI-lea, fiind totodată cea mai vesticǎ așezare a acestora.

Înainte ca așezarea să fie fost descoperită, exploratorul norvegian Helge Ingstad, de-a lungul mai multor ani a încercat să găsească pământul care a fost enumerat în Saga, cunoscut caVinland„. Ingstad spera să găsească așezarea pe o distanțǎ mare de la strâmtoarea Hudson în nord, până la Golful Sfântul Laurențiu la sud, și chiar mai departe spre sud la Long Island. În cele din urmă, în 1960, norvegianul a avut parte de succesul mult așteptat. Sunt aceste săpături, urme ale aşezării lui Leif Eriksson din jurul anului 1003, rămâne încă un mister.

Atunci când coloniștii francezi au pus pentru prima dată piciorul în actuala provincie canadiană Quebec au aflat cu stupoare că la nord există o așezare populată de oameni cu pielea albă, blonzi și foarte înalți. Ținutul misterios a fost botezat Regatul din Saguenay, care nu a fost niciodată descoperit de coloniştii francezi. Ani buni mai târziu, undeva pe la începuturile anilor ’60 într-un un mic sat pescăresc L’Anse aux Meadows au fost descoperite opt adăposturi și o fierărie. Acestea au fost ultimele vestigii ale așezării vikingilor, iar obiectele descoperite aici au luat urma muzeelor din SUA și Canada.

LAnse-aux-Meadows Cum au descoperit vikingii Groenlanda

Pe baza unor ipoteze ale cercetătorilor, vikingii care au fondat așezarea la L’Anse aux Meadows, au sosit din Groenlanda vecină, unde Erik cel Roșu fondase o colonie normandă în anul 987. Se estimează că, în Newfoundland au trăit între 50-100 de persoane, care deja peste câțiva ani au părăsit insula. Colonia scandinavilor din Groenlanda a fost mult mai durabilă, a durat aproximativ cinci secole, dar din cauza răcirii climei și a altori factori necunoscuți pentru știință, a dispărut la sfârșitul secolului XV – începutul secolului XVI. În secolul al XIII-lea, colonia a atins apogeul, numărul de vikingi în Groenlanda, a ajuns probabil la 5000 de oameni.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și