The news is by your side.

Cum a fost inventata bicicleta?

0

Bicicleta nu a fost o invenție care să se fi făcut dintr-o dată ci treptat. În decursul anilor, bicicleta s-a dezvoltat pas cu pas pentru ca acum să arate așa cum o știm. De-a lungul secolului al XIX-lea au existat diverse vehicule pe două roți puse în mișcare de picioarele omului, unele având mai mult succes decât altele.

Unul dintre aceste modele era acționat de tălpile ciclistului, care trebuiau să meargă repede pe pământ de o parte și de alta. Acest model se numea calul de agrement și nu era util deloc precum mijloc de transport.

Prima bicicletă adevărată a fost inventată de un fierar pe nume Kirkpatrick Mac Millan, din Dumfries. Cadrul și roțile bicicletei moderne fuseseră inventate încă din 1816, iar Mac Millan a adăugat sistemul de pedale și o frână. În acest fel, prima bicicletă funcțională din lume era inventată și spre deosebire de predecesoarele sale era mult mai funcțională.
Noua bicicletă cântarea 26 de kilograme, iar roțile erau din fier. Cea din spate măsura 106 centimetri și cea din față doar 84. Cel mai important aspect este că roțile nu avea anvelope, ceea ce o făcea atât de inconfortabilă. Cu toate acestea, bicicleta era primul obiect acționat de forța omului care îi permitea deplasarea cu viteză superioară.

bicicleta Cum a fost inventata bicicleta?

În 1861, constructorul parizian de trăsuri Pierre Michaux a inventat o versiune mult mai sofisticată decât bicicleta lui Mac Millan și a numit-o velociped. Acesta avea pedalele montate pe roata din față și a avut un succes enorm. Alte îmbunătățiri au mai a fost aduse în 1870 când î s-au adăugat spițe roților. Prețul unei asemenea biciclete se ridica undeva pe la 8-10 lire.
În 1885, a apărut o altă versiune, care conținea un lanț care acționa roata din spate și astfel era pusă în mișcare. Compania Rover din Coventry a lansat pentru prima dată pe piață bicicleta cu anvelope și roțile egale între ele, în anul 1880. Astfel, bicicleta englezească, cât și cea franceză au ajuns să fie asemănătoare și de asemenea aveau un design comun cu bicicleta desenată pentru prima dată în 1493 de Leonardo da Vinci.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și