Cum a fost evitată în SUA o catastrofă nucleară mai mare decât cele produse la Hiroshima şi Nagasaki

Arhiva Naţională de Securitate a SUA a declasificat documente care arată cum a fost evitată o catastrofă nucleară mai mare decât cele produse la Hiroshima şi Nagasaki.

În ianuarie 1961, un bombardier al Forţelor Aeriene americane s-a rupt în timp ce zbura pe deasupra Carolinei de Nord, iar din avion au căzut două bombe nucleare care au lovit pământul în apropierea oraşului Goldsboro.

Accidentul ar fi putut provoca un dezastru mai mare decât cele de la Hiroshima şi Nagasaki. În această săptămână Arhiva Naţională de Securitate a SUA a declasificat documente care arată detalii despre incident şi motivele pentru care acesta nu s-a tranformat într-o catastrofă, scrie CNN.

Documentele declasificate arată că una dintre bombe era armată în momentul în care a căzut pe pământ. Secretarul Apărării de la vremea respectivă, Robert McNamara, a declarat că ”datorită norocului, defecţiunea a două fire din interiorul bombelor a făcut ca explozia nucleară să fie evitată”.

Pagubele provocate de eventuala explozie a bombelor sunt greu de estimat. Site-ul nuclearsecrecy.com a realizat o simulare a distrugerii: explozia uneia dintre bombe ar fi produs radiaţii pe o rază de 24 de kilometri.Astăzi, explozia ar produce moartea a peste 60.000 de oameni şi rănirea altor 54.000, fără ca acest număr să includă oamenii morţi şi răniţi de prăbuşirea în sine a bombei. La vremea respectivă, bomba ar fi produs moartea a 28.000 de oameni şi rănirea a 26.000.

Loading...

Incidentul Goldsboro

Documentele declasificate arată că bombardierul B-52 zbura deasupra Carolinei de Nord pe 24 ianuarie 1961 şi a suferit o defecţiune la aripa dreaptă. Când avionul s-a dezmembrat, cele două bombe nucleare au căzut, fiind la un pas de a se detona.

Prima bombă, a cărei paraşută s-a deschis, a aterizat intactă. Din fericire, sistemul care furniza puterea bombei de la un generator s-a defectat, ceea ce a a împiedicat explozia.

Cea de-a doua bombă, a cărei paraşută nu s-a deschis, a căzut liber, iar la impactul cu solul s-a armat. Impactul a defectat însă o componentă a bombei, iar o explozie a fost din nou evitată.

Deşi nu se ştie cât de dese sunt aceste incidente, Departamentul Apărării a dezvăluit 32 de accidente în care au fost implicate arme nucleare, în perioada 1950-1980.

explozie nucelara

Cele două bombe din incidentul Goldsboro cântăreau 4.500 de kilograme, iar puterea de explozie era de 3.8 megatone. Puterea bombelor de la Hiroshima şi Nagasaki a fost de 0.01 şi 0.02 megatone.

Mexiafaxloading...
S-ar putea să-ți mai placă și