Cum a fost construită Marea Piramidă? Răspunsul descoperit într-un papirus vechi

Într-un documentar, prezentat de postul de televiziune Channel 4, arheologii au prezentat modul în care a fost construită Marea Piramidă. Metoda a fost dezvoltată din perspectiva unui papirus, care a fost descoperit în portul Wadi al-Jarf, Marea Roșie.

În ultimii 6 ani, arheologii au descoperit mai multe papirusuri în zona de lângă ceea ce a fost cândva celebrul port Wadi al-Jarf, de pe malul Mării Roșii. Printre aceste documente străvechi de află și jurnalul lui Merer, un ofițer, care fusese implicat în construirea Marii Piramidei de pe Platoul din Gizeh.

Jurnalul acestui ofițer are o vechime de 4500 de ani, ceea ce înseamnă în primă instanță că atunci a fost ridicată Marea Piramidă. Astfel, orice altă teorie cu privire la vechimea acestei piramide este eronată. Arheologii, i-au citit jurnalul, și au reușit să reconstituie trei luni din viața lui Merer, în perioada în care a fost angrenat în ridicarea acelei piramide.

Merer indică faptul că blocurile de calcar au fost aduse din Tora cu ajutorul unor ambarcațiuni speciale, care circulau pe niște canale construite pentru acest proces. Atunci când au fost aduse la mal, vechii egipteni au construit niște piste ciudate, pe care erau transportate atât blocurile de calcar, cât și cele de granit. Blocurile imense de granit au fost aduse de la Aswan, prin același procedeu.

Cu toate acestea, specialiștii nu au putut determina ce fel de piste au putut construi vechii egipteni pentru a putea transporta blocuri imense de piatră de zeci de tone.

Loading...

Mai mult de atât, portul Wadi al-Jarf, locul în care au fost descoperite papirusurile misterioase, a jucat un rol important în transportul cuprului, folosit la ridicarea piramidelor.

Arheologul egiptean și fostul ministru al antichităților Zahi Hawass au declarat că aceasta estecea mai mare descoperire din Egipt în secolul XXI”.

Marea Piramidă

Marea Piramidă din Gizeh a fost cea mai înaltă construcție din lume mai mult de 43 de secole, până în secolul al XIX-lea în 1889 când a fost construit Turnul Eiffel. Avea, la început, 146 m (azi 138 m) înălțime, latura de 227 m și cuprinde 2.521.000 m cubi de piatră. Fețele piramidei erau placate cu plăci șlefuite din calcar. A fost construită de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2560 î.Hr. pentru a servi drept mormânt acestuia.

marea piramida

Tradiția construirii de piramide a început în Egiptul antic ca o sofisticare a ideii de „mastaba” (platformă) ce acoperea mormântul regal. Mai târziu, au fost folosite mai multe „mastaba”, fapt dovedit de primele piramide, cum este Piramida în Trepte a Regelui Zoser (Djoser), construită de faimosul arhitect egiptean, Imhotep.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și