Criza alimentara, viitorul sumbru al omenirii

Criza alimentara, viitorul sumbru al omenirii

În vechile timpuri, oamenii erau puțini, dar bogați, și nu existau războaie. În ziua de azi, oamenii obișnuiesc să aibă cinci fii și cred că nu este prea mult. Fiecare va avea la rândul său câte cinci fii și până să ajungă bunicul să moară există deja 25 de descendenți. Deci oamenii sunt mai mulți, iar bogățiile lor mult mai puține; aceștia muncesc mai mult și primesc mai puțin. Viața unui popor depinde de existența unei cantități suficiente de hrană, nu de numărul de oameni.

Acest comentariu a fost scris în anul 500 î.H. de către filosoful chinez Han Fei Tzu și reprezintă un semnal de alarmă pentru viitorul omenirii. Aceste idei au revenit de mai multe ori de-a lungul timpului, Aristotel a subliniat de mai multe ori că numărul populației trebuie să fie direct proporțional cu cantitatea existentă de hrană.

Îngrijorarea filosofilor era una justificată pentru că populația lumii a crescut într-un ritm fantastic. Dacă cu 10.000 de ani înaintea nașterii Mântuitorului globul înregistra circa 3 milioane de suflete, în timpul lui Hristos se ajunsese deja la un număr de peste 250 milioane de locuitori, pentru ca în zilele noastre să fim nu mai puțin de 7 miliarde de oameni pe o planetă atât de mică.

foamete

Producția alimentară crește în progresie aritmetică, populaţia în progresie geometrică

Încă un semnal de alarmă a fost tras de Thomas Malthis, în 1798, când s-a susținut ideea ca numărul populației crește necontrolat și resursele, sau hrana devin insuficiente. Producția alimentară crește în progresie aritmetică, în timp ce numărul populației în progresie geometrică. Din această teorie reiese destul de clar colapsul alimentar care într-o zi va pune stăpânire pe Terra.

Loading...

Malthus susținea cu vehemență introducerea legislaţiei care să reglementeze numărul de copii dintr-o familie. Bineînțeles că nimeni nu l-a luat în seamă și numărul de locuitori ai lumii a ajuns să depășească cifra de 7 miliarde. Soluția propusă de Malthus a provocat foarte multe controverse în Anglia și numai în acele vremuri, dar după o perioadă lucrurile s-au liniștit și viața și-a urmat cursul normalității.

În anii ’60-’70 ideile malthusiene au revenit în atenția economiștilor care au ajuns la concluzia că omenirea înregistrează o explozie a populației. Dacă numărul de locuitori nu va fi limitat în viitor, criza economică și alimentară vor produce un colaps incredibil. Cel puțin așa anunțau în acele vremuri specialiștii, dar datorită progresului tehnologic, mâncarea modificată genetic a fost răspunsul care a venit să potolească foamea globală. Dar dacă nici aceste progrese tehnologice nu vor mai putea să hrănească populația globului, atunci ce se va întâmpla? Probabil că răspunsul îl găsiți în comentariul filosofului chinez Han Fei Tzu, care știa că omenirea va munci până seara târziu pentru din ce în ce mai puțini bani, iar în clipa critică se va declanșa marea criză alimentară peste care nu vor trece foarte mulți.

loading...

Related posts