Cristofor Columb, o scurtă biografie a celui care a descoperit America

Cristofor Columb, o scurtă biografie a celui care a descoperit America

Cristofor Columb s-a născut în Genova (situată în Italia de astăzi) în 1451. Părinții săi, Domenico Colombo, un tânăr de clasă mijlocie și Susanna Fontanarossa, mama sa.

 Deși se știe puțin despre copilăria sa, este evident că a fost bine educat pentru că a putut să vorbească mai multe limbi ca adult și că avea o cunoaștere considerabilă a literaturii clasice. În plus, a studiat lucrările lui Ptolemeu și Marinus.

Columb a început să navigheze la vârsta de 14 ani și acest lucru a continuat pe tot parcursul vieții sale. Începând cu anul 1470, el a mers în numeroase călătorii comerciale care l-au dus în Marea Egee, Europa de Nord și Islanda. În 1479, el s-a întâlnit cu fratele Bartolomeo, un cartograf, la Lisabona. Mai târziu s-a căsătorit cu Filipa Moniz Perestrello și în 1480 s-a născut fiul său Diego.

Familia a rămas la Lisabona până în 1485, când soția lui Filipa a murit. După aceea , Columb s-a mutat în Spania, unde a început să încerce să obțină un grant pentru a explora rutele comerciale occidentale. El credea că pentru că Pământul era o sferă, o navă putea ajunge în Orientul Îndepărtat și a stabilit rute comerciale în Asia navigând spre vest.

De ani de zile, Columb a propus planurile sale regilor portughezi și spanioli, dar ele au fost respinse de fiecare dată. În cele din urmă, după ce maurii au fost izgoniți din Spania în 1492, regele Ferdinand și regina Isabella și-au reconsiderat cererile. Columb a promis că va aduce înapoi aur, mirodenii și mătase din Asia răspândind creștinismul și va explora China. Apoi a cerut să fie amiral al mărilor și guvernator al terenurilor descoperite.

Cristofor Columb

Primul voiaj al lui Columb

După ce a primit finanțare semnificativă de la monarhii spanioli, Columb a pornit pe 3 august 1492, cu trei nave, Pinta, Nina și Santa Maria și 104 bărbați spre Asia. După o scurtă oprire la Insulele Canare pentru a efectua reparații minore, navele au pornit în traversarea Atlanticului. Această călătorie a durat cinci săptămâni – mult mai mult decât s-ar fi așteptat Columb, crezând că lumea este mai mică decât este. În acest timp, mulți dintre membrii echipajului au contractat boli și au murit sau au murit de foame și de sete.

În cele din urmă, la ora 12 dimineața, pe 12 octombrie 1492, Rodrigo de Triana, a văzut pământul în zona Bahamas de astăzi. Când Columb a ajuns pe pământ, a crezut că era o insulă asiatică și a numit-o San Salvador. Deoarece nu a găsit bogății, Columb a decis să continue navigarea în căutarea Chinei. În schimb, el a ajuns în Cuba.

Pe 21 noiembrie 1492, Pinta și echipajul său a plecat să exploreze pe cont propriu. Apoi, în ziua de Crăciun, Columb a ajuns cu Santa Maria pe coasta Hispaniola. Nava a avut probleme și a trebuit abandonată.

Deoarece spațiul era limitat pe Nina, Columb a trebuit să lase în jur de 40 de bărbați într-un fort pe care l-au numit Navidad. Curând după aceea, Columb a pornit spre Spania, unde a sosit pe 15 martie 1493, terminând prima călătorie spre vest.

Cea de-a doua călătorie a lui Cristofor Columb

După succesul de a găsi acest nou pământ, Columb a pornit din nou spre vest pe 23 septembrie 1493, cu 17 nave și 1200 de bărbați. Scopul acestei călătorii a fost de a stabili colonii în numele Spaniei, de a verifica echipajul de la Navidad și de a-și continua căutarea bogățiilor în ceea ce încă credea că este Orientul Îndepărtat.

Cristofor Columb

Pe 3 noiembrie, membrii echipajului au văzut terenuri și au găsit alte trei insule, Dominica, Guadelupa și Jamaica, despre care Columb a crezut că sunt insule în largul Japoniei. Deoarece nu erau încă bogății acolo, ei mergeau spre Hispaniola, doar pentru a descoperi că fortăreața Navidad fusese distrusă, iar echipajul său ucis de populația indigenă.

La locul fortificatului Cristofor Columb a înființat colonie de Santo Domingo și, după o bătălie în 1495, a cucerit întreaga insulă Hispaniola. Apoi a pornit spre Spania în martie 1496 și a sosit la Cadiz pe 31 iulie.

Cel de-al Treilea voiaj al lui Columb

Cea de-a treia călătorie a lui Columb a început la 30 mai 1498 și a fost realizată pe o rută mai sudică decât cele două. Încă în căutarea Chinei, a descoperit Trinidad și Tobago, Grenada și Margarita, pe 31 iulie. De asemenea, a ajuns pe continentul Americii de Sud.

La 31 august, sa întors la Hispaniola și a găsit colonia de Santo Domingo dezorganizată. După ce un reprezentant al guvernului a fost trimis să investigheze problemele din 1500, Columb a fost arestat și trimis înapoi în Spania. A sosit în octombrie și s-a putut apăra cu succes împotriva acuzațiilor de maltratare și rele tratamente asupra spaniolilor.

Călătoria și moartea, a patra călătorie a lui Columb

Călătoria finală a lui Columb a început pe 9 mai 1502 și a sosit la Hispaniola în iunie. Odată ajuns acolo, i s-a interzis să intre în colonie, așa că a continuat să exploreze mai departe. Pe 4 iulie a descoperit America Centrală.

În ianuarie 1503, a ajuns în Panama și a găsit o cantitate mică de aur dar a fost forțat să iasă din zonă de cei care locuiau acolo. După numeroase probleme și un an de așteptare în Jamaica după ce navele lui aveau probleme, Cristofor Columb a pornit spre Spania pe 7 noiembrie 1504. Când a sosit acolo, s-a stabilit împreună cu fiul său din Sevilla.

După ce regina Isabella a murit pe 26 noiembrie 1504, Columb a încercat să-și recâștige guvernarea lui Hispaniola. În 1505, regele i-a permis să facă o cerere, dar nu a făcut nimic. Un an mai târziu, Columb sa îmbolnăvit și a murit la 20 mai 1506.

Moștenirea lui Cristofor Columb

Datorită descoperirilor sale, Cristofor Columb este venerat în cărțile de istorie din întreaga lume, dar mai ales în America. În ciuda acestei faime, Columb nu a fost primul care a vizitat America.

 

Contribuția sa majora este că a descoperit America, chiar dacă primii care au ajuns acolo sunt vikingii și că a stabilit numeroase colonii, care au schimbat pentru totdeauna geografia lumii.

Cu mult înainte de Columb, diferite popoare indigene s-au stabilit și au explorat diferite zone ale Americii. În plus, exploratorii norvegieni au vizitat porțiuni din America de Nord. Leif Ericson este considerat primul european care a vizitat zona și a stabilit o așezare în partea de nord a Canadei Newfoundland cu 500 de ani înainte de sosirea lui Columb.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)