Mistere

coduri
Mozaic

CRIPTOGRAFIA, CODURI MISTERIOASE

0views

Nabucodonosor, regele Babilonului a fost printre primii care a utilizat criptografia. El folosea o tehnică ingenioasă. Capetele sclavilor erau rase și el scria anumite mesaje pentru generalii săi care se aflau pe câmpul de luptă. Sclavii erau purtătorii unor mesaje importante care în câteva zile ajungeau la generali.

Multe texte codate au rămas nedecriptate cu toate că specialiștii în acest domeniu le-au studiat ani de zile. Ricky McCormick a descoperit în anul 1999, într-un câmp cultivat cu grâu, în Missuri, o cutie care conținea două texte.

Cutia a fost preluată de FBI în vederea decriptării. Cei mai buni specialiști de la FBI au încercat timp de 12 ani să decripteze cele două texte. Totul a fost în van.

În anul 1912, un anticar pe nume Voynich a intrat în posesia unui texte care fusese scris în anul 1512 de către un călugăr franciscan. Textul a fost predat cercetătorilor de la Universitate Yale pentru a fi decriptat. Nici după mai bine de o sută de ani, textul nu a fost descifrat.

În anul 1897, compozitorul englez Edward Elgar a scris o scrisoare codată bunei sale prietene Dora Penny. Dora a murit în anul 1964 fără să poată descifra scrisoarea.

Loading...

În secolul al XIX, un căutător de comori pe nume Thomas Jefferson Beale a descoperit o comoară în deșertul New Mexico a cărei valoare era echivalentă cu 65 milioane de dolari.

El a lăsat unui prieten o cutie cu trei texte codate care cuprindeau informații despre locul unde Beale a ascuns comoara. Beale condiționase ca în cazul morții sale, textele să fie citite pentru a fi recuperata comoara. Și de această dată, eforturile au fost în zadar.

In anul 1988, CIA a comandat o sculptură pe care a amplasat-o la sediul general din Virginia. Sanbor, autorul sculpturii a botezat-o Kryptos, în limba greacă însemnând ascuns.

Textul comportă un mesaj din 1735 de caractere. Textul nu a fost încă descifrat, cu toate că CIA dispune de cei mai buni specialiști.
Shugborough este un domeniu din Anglia. In anul 1748, proprietarul domeniului a comandat o masă cu o lungime de șase metri pe care sunt inscripționate DOUOSVAVVM.

coduri

Celebrul scriitor Dan Brown, autorul romanului Codul lui Da Vinci a vizitat domeniul atras de misterioasa inscripție. Încercările de a descifra misteriosul mesaj au rămas fară rezultat.

loading...