Crăciunul, o sărbătoare cu numeroase elemente păgâne

Crăciunul, o sărbătoare cu numeroase elemente păgâne

În secolul I î.Hr., romanii sărbătoreau cultul lui Mithra, divinitatea persă care reprezenta lumina, în 25 decembrie, sărbătoarea solstițiului de iarnă, atunci când divinitatea Mithra se născuse. Era considerat zeul neînvins. Până în secolul al II-lea e.n., sărbătoarea Crăciunului nu a existat. Împăratul Constantin a fixat ca dată de naștere a lui Iisus, 25 decembrie, iar în anul 425, împăratul Teodosie a fixat oficial sărbătoarea de Crăciun.

Legenda Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae de Myre sau de Bari, s-a născut în Patara, în sud vestul Turciei. El a fost protectorul copiilor, al văduvelor și al oamenilor neajutorați. Sfântul a decedat în anul 343, ca urmare a persecuțiilor exercitate de romani. El a fost înhumat la Myre, dar în anul 1087, osemintele sale au fost furate de comercianți italieni.

În secolul al XVI-lea, protestanții interzic sărbătoarea Sfântului Nicolae. Cu toate acestea, olandezii păstrează obiceiul celebrării acestei sărbători, și îl transformă pe Sfântul Nicolae în Sinter Klaus, preluat de lumea creștină sub numele de Santa Claus, aducătorul de jucării copiilor.

În primele secole creștine, a existat o opoziție la celebrarea zilelor de naștere ale martirilor și a lui Iisus. Biserica considera acest obicei păgân și susținea că un martir trebuie celebrat la moartea sa. Moartea era considerată nașterea unui martir.

Nașterea lui Iisus este celebrată în diferite culturi, fie în 25 ianuarie, fie în 6 ianuarie, pentru că cele două date simbolizează nașterea unor zeități păgâne. În 6 ianuarie, data solstițiului, egiptenii celebrau nașterea eonului din fecioară și revărsarea apelor Nilului. Romanii sărbătoreau pe 25 decembrie sărbătoarea Soarelui neînvins.

mos craciun

Loading...

Pentru că Evanghelia a dat puține date despre nașterea lui Iisus, a fost aleasă ziua de 25 decembrie, ca naștere a lui Iisus. Comisia Liturgică Anglicană a propus această dată ca fiind o perioadă de 9 luni de la echinocţiul de primăvară, când este sărbătorită Buna Vestire.

Conform datelor din Scriptură, Iisus s-ar fi născut toamna târziu. Era prea frig ca păstorii să fi ieșit cu oile la păscut în decembrie.

loading...

Related posts