Mistere

Cosmografia invizibilului: Exista extraterestrii pe Sirius?

 

Sirius este una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer. Face parte din constelația Canis Major şi a început să ridice semne de întrebare încă din anul 1836, când astronomul german Friedrich Bessel a descoperit o altă stea care gravita în jurul ei, având o orbită oscilantă. Astfel, s-a observat că la fiecare 50 de ani Sirius era vizitat de o mică stea, care a fost denumită Sirius B. Mai târziu, astronomii de la Observatorul de pe Muntele Wilson din California au stabilit că Sirius B este un nou tip de stea pe care au denumit-o pitica albă.

În anul 1950, doi antropologi francezi, Marcel Griaule şi Germaine Dieterlen, au declarat că pitica albă chiar dacă nu era vizibilă cu ochiul liber, era de secole cheia culturii tribului african Dogon. Acest trib se regăsea într-o regiune semideșertică de la marginea Saharei. Cei coi cercetători au petrecut mai mulţi ani în sânul tribului pentru a-i studia cultura şi civilizația. Înțelepții din trib le-au arătat francezilor exact cum percep ei bolta cerească şi le-au trasat cu bețișoare pe pământ Câinele Major şi o stea mai mică ce gravita împrejurul ei. De asemenea, o altă stea a fost consemnată de reprezentanții tribului Dogon, care nu a  fost descoperit nici până în prezent.

Orbita ovală a stelei Sirius B simbolizează, în cultura dogonilor, fertilitatea. Ei mai ştiau că steaua pitică face turul lui Sirius în 50 de ani şi datorită faptului pentru care steaua este atât de mică îi dăduseră numele celei mai mici semințe pe care o cunoșteau, Digitaria exilis, în limba lor, po.

sirius - Cosmografia invizibilului: Exista extraterestrii pe Sirius?

Dogonii susțineau că Digitaria era compusă dintr-un material foarte greu, mai greu decât oţelul sau orice alt material existent pe Pământ şi că toţi oamenii la un loc nu ar putea ridica un asemenea material. Griaule a descoperit că dogonii aveau cunoștințe avansate despre Univers, ştiau că Jupiter are patru sateliţi principali, Saturn este înconjurat de inele, Pământul se învârtește în jurul Soarelui şi Universul şi stelele sunt într-o permanentă mișcare.

Dar cum era posibil ca un trib rudimentar să cunoască atât de multe lucruri despre Univers? Tribul Dogon este unul primitiv şi izolat, neavând contact cu lumea modernă şi nici cu ştiinţa. Cei mai mulţi dintre cercetători tind să creadă că dobândirea cunoștințelor a fost efectuată din schimburi culturale sau din înşelătorii, însă acest fapt este puţin probabil pentru că ei cunosc lucruri pe care nici ştiinţa modernă nu le-a descoperit.

Atunci când au fost întrebați de cercetătorii francezi de unde au dobândit aceste cunoștințe, învăţaţii tribului au răspuns că într-o vreme din trecutul îndepărtat, nişte fiinţe ciudate numite nommo au venit de pe Sirius şi i-au învăţat toate aceste lucruri. Această explicaţie răspunde în cea mai mare măsură la întrebările enigmatice pe care şi le-au pus savanţii.

loading...

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top