COROANELE ROMÂNILOR. DE LA CUȘMĂ, LA COROANA DE OȚEL

COROANELE ROMÂNILOR. DE LA CUȘMĂ, LA COROANA DE OȚEL

Coroana de Oțel este un simbol al independenței României. În timpul domniei lui Carol I, imaginea coroanei făcea parte din stema țării. Pentru ceremonia de încoronare, regele Carol I nu a dorit o coroană din aur, ci a comandat o coroană din oțel. Nu orice fel de oțel, ci unul dintr-un tun turcesc capturat în anul 1877 la Grivița.

Coroana a fost purtată și de regele Ferdinand, în momentul Marii Uniri, și de către regele Mihai, la cea de a doua încoronare, pe 6 septembrie 1940.

Tunul turcesc era de fabricație germană, marca Krupp. Pentru crearea ei a fost întocmită o comisie din care făceau parte Alexandru Odobescu, Theodor Aman, Hașdeu. Pictorul Aman a fost cel care a desenat coroana. Înainte de a fi purtată de regele Carol I, coroana a fost sfințită la Mitropolie.

Coroanele voievodale, dispariții misterioase

Pe zidurile mănăstirilor, dar și în diverse picturi, voievozii români sunt reprezentanți cu coroane pe cap. Coroane bătute în pietre scumpe și diamante, a căror valoare era inestimabilă. Singura coroană a unui voievod român, este vorba despre Despot Vodă, se află într-un muzeu din Viena. Despre celelalte nu se cunosc amănunte.

Coroanele lui Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun au dispărut fără urmă. În toate mormintele voievodale deschise până acum, nu a fost descoperită nicio coroană.

Toate familiile voievodale sunt reprezentate purtând coroane. Documentele vremii atestă faptul că o coroană era simbolul puterii. Și domnițele, fiicele voievozilor, purtau coroane.

Loading...

În Moldova, prima coroană voievodală a fost purtată de Alexandru cel Bun, bunicul lui Ștefan cel Mare. Coroana a fost primită în dar de la Ioan al VIII-lea Paleologul, împăratul bizantin. Totodată, acesta i-a oferit și titlul grecesc de despot.

Încoronarea voievozilor români

Dimitrie Cantemir a descris vechiul ritual al încoronării voievozilor, în Descrierea Moldovei. Mitropolitul îl întâmpina pe voievod cu lumânări, tămâie și Sfânta Evanghelie.

După acest ritual, voievodul pășea în biserică, cădea în genunchi și i se citea rugăciunea cea de obște. I se ungea fruntea cu sfântul mir, după care se închina la icoane. Pe cap i se punea o coroană din aur, împodobită cu pietre prețioase. În timp ce i se cântau psalții, era urcat pe tron. Cei din neamul Lăpușnenilor au fost ultimii care au purtat coroană voievodală.

Turcii și coroana voievodală

COROANELE ROMÂNILOR. DE LA CUȘMĂ, LA COROANA DE OȚEL

Turcii au fost aceia care au interzis purtarea coroanei voievodale. Ei au impus cuca, un fel de cușmă, simbol al vasalității. Constantin Brâncoveanu, Mihai Viteazul, Matei Basarab, sunt reprezentați purtând cușma, ca semn a vasalității față de turci.

loading...

Related posts