Personalitati

CORNELIU ZELEA CODREANU, FALSUL PROFET AL BIBLIEI

În după amiaza zilei de 29 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost ridicat de la vila sa din Sinaia, sub pretextul că trebuie să dea o declarație la sediul Prefecturii Poliției din București.

În aceeași zi, ministrul și profesorul universitar Virgil Madgearu a fost ridicat de la locuința sa din București sub același pretext. Iorga a fost asasinat lângă pădurea Steajnicul, Prahova, iar Virgil Madgearu la Snagov.

Peste 70 de persoane au fost asasinate în acea noapte. În aceste asasinate au fost implicate Poliția Legionară și

Corpul Muncitoresc Legionar, două structuri de forță ale Mișcării Legionare.

În data de 21 iunie 1941, au compărut în fața Curții 17 acuzați, 21 au lipsit, iar 20 au fugit. Dintre cei acuzați 20 au fost condamnați la moarte, 5 la muncă silnică, 6 la 10 ani, iar 5 au fost achitați. Execuţia a avut loc în 28 iunie 1941, în Valea Piersicilor, la sud-est de închisoarea Jilava.

Corneliu Zelea Codreanu, simbolul extremei drepte româneşti, a sfârșit ștrangulat pe un câmp, alături de alți 13 camarazi.

loading...

Tineri studenți, în special din Moldova, propuneau un model nou social și, mai apoi, politic, ultra naționalist. În 24 iunie 1940 a fost creată Legiunea Arhanghelului Mihail. Modelul propus era unul mistic, ortodox, antisemit, de renaștere națională.

Liderul mișcării a fost Corneliu Zelea Codreanu, student la drept în Iași, originar din Huși. El devine cunoscut după ce l-a împușcat pe șeful poliției din Iași. Este judecat și achitat.

Zelea Codreanu devine un simbol, fiind asemuit cu profeții din Biblie. În alegerile din 1937, mișcarea obține 16% din voturi, clasându-se pe locul trei în topul partidelor. La un an, căpitanul, așa cum i se spunea, zăcea mort pe un câmp din apropierea Bucureștiului.

În 3 noiembrie 1938, Zelea Codreanu împreună cu alți 13 camarazi sunt transportați cu o dubă de la Râmnicu Sărat la București. În dreptul pădurii Tâncăbești, duba oprește. Toți deținuții au fost ștrangulați și apoi împușcați.

Despre moartea lui Zelea Codreanu se spune că Armand Călinescu, un apropiat al regelui Carol al II-lea, ar fi principalul autor al asasinatului.

În jurnalul său, Călinescu a notat cu două zile înainte de moartea căpitanului. Gavrilă, un subaltern, întreabă, Codreanu și Maniu? Călinescu răspunde, numai Codreanu. Maniu era pe lista de așteptare.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top