COREEA DE NORD, FANATISM ȘI SĂRĂCIE

La Conferința de la Yalta din anul 1945, americanii și sovieticii s-au pus de acord cu privire la împărțirea peninsulei Coreea.

În timp ce în Coreea de Sud se organizează alegeri democratice, liderii din partea de nord a peninsulei decid crearea unei republici populare democrate. Calmul în regiune nu avea să dureze mult.

În anul 1950, a izbucnit un război între cele două părți. În prima fază, nord coreenii ocupă cea mai mare parte a peninsulei. Intervenția americanilor a făcut ca sud coreeni să recâștige o bună parte din teritorii. Intervenția Chinei în favoarea nord coreenilor avea să fie decisivă. În anul 1953,  era trasată frontiera între cele două state, care are o lungime de 238 kilometri.

Se spune că este cea mai militarizată zonă din lume. Nord coreenii care au încercat să treacă granița în Coreea de Sud au sfârșit prin a fi împușcați. În plus, zona este minată și foarte bine păzită. În Coreea de Sud, conform statisticilor, există 30000 de transfugi nord coreeni. Cei mai mulți nord coreeni au reușit performanța de a fugi spre lumea liberă, străbătând granița cu China.

Paradoxal, cei mai mulți transfugi sunt femei. În septembrie 2016, un soldat nord coreean a reușit să ajungă în Coreea de Sud, străbătând cu piciorul cei patru kilometri de frontieră.

Loading...

Zona este înțesată cu peste un milion de mine, garduri electrice și militari la tot pasul. În apropierea liniei de frontieră există un singur sat nord coreean care va intra în istorie prin faptul că este nepopulat și are arborat un drapel cu o înălțime de 160 de metri. Prin megafoanele instalate în sat se aud lozinci și muzică comunistă. Capitala nord coreeană dispune de cel mai luxos metrou din lume.

Pereții sunt suflați cu aur, iar pe plafoane sunt candelabre din cristal. Cu toate acestea, metroul este închis, pentru că niciun nord coreean nu își permite un bilet de metrou.  Un nord coreean câștigă 3000 de woni pe lună, în condițiile în care un kilogram de ulei costă 1900 de woni.

coreea

Dintr-un salariu, un nord coreean își poate cumpăra doi pui într-o lună. Cu toate acestea, devotamentul lor față de regim este greu de înțeles de mulți dintre noi.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și