Copiii lui Stalin! Svetlana, o viață desprinsa din filme

Copiii lui Stalin! Svetlana, o viață desprinsa din filme

În noiembrie 2011, presa din lumea întreagă anunța moartea Lanei Peters. Era singura fiică a lui Stalin și numele adevărat era de Svetlana Alliluieva.

Svetlana, o viață ciudată

În anul 1967, atunci când URSS se pregătea să celebreze a 50 a aniversare de la Marea Revoluție Socialistă, Svetlana se hotărăște să fugă în SUA. La vârsta de 4 ani, își pierde mama. Nemaiputând suporta abuzurile soțului său, aceasta s-a sinucis. Svetlana a rămas în grija personalului de la Kremlin.

În adolescență, se îndrăgostește de un regizor, mult mai în vârstă decât ea. Acesta va fi deportat în Siberia, din ordinul lui Stalin, unde va muri. La scurt timp, Svetlana se căsătorește cu Grigore Morozov cu care va avea un fiu. Stalin a refuzat să-și cunoască ginerele.

Căsătoria nu a durat foarte mult. Cei doi s-au despărțit, după care Svetlana se căsătorește cu Iuri Jdanov, un apropiat al lui Stalin, cu care a avut o fiică. Și de această dată, căsătoria nu a fost de durată.

Viața de după moartea lui Stalin

După moartea lui Stalin, Svetlanei i-au fost retrase o serie de privilegii. Era singură și părăsită de toți prietenii. Ca să poată să-și crească cei doi copii s-a angajat la o editură ca traducător pentru limba engleză.

În anul 1963, îl cunoaște pe Brijesh Singh, un indian care lucra la aceeași editură. El avea 53 de ani, iar Svetlana 39. El îi povestește despre India, lucru care o fascinează.

Loading...

În anul 1967, Singh moare ca urmare a unei boli la plămâni. Svetlana face demersuri pentru a pleca în India cu scopul de a depune cenușa lui Singh în Gange. Se lovește de refuzul autorităților de a-i elibera un pașaport. Ajunge până la premierul Kosîghin care îi eliberează o viză pentru două săptămâni.

Svetlana este fascinată de cultura și tradițiile indiene. Familia lui Singh a primit-o cu multă dragoste, efectuând cu sora lui Singh lungi plimbări pe malul fluviului Gange.

După două săptămâni, ambasada sovietică a început să facă presiuni asupra Svetlanei, cu privire la întoarcerea în URSS. A încercat să obțină azil politic în India, dar cererea i-a fost respinsă. Pașaportul îi fusese reținut de către ambasada sovietică. Ca să intre în posesia lui, merge la ambasadă și spune că va pleca la Moscova cu primul avion.

Fuga în SUA

După ce intră în posesia actelor, se urcă într-un taxi cu direcția ambasada SUA, unde cere azil politic. Pentru a o proteja, Svetlana este trimisă în Italia, apoi în Elveția, unde i s-au perfectat actele.

După fuga Svetlanei, autoritățile sovietice o caracterizau ca fiind o unealtă în mâna americanilor, o femeie crudă, egoistă, extravagantă, cu probleme psihice și sexuale.

În SUA, se căsătorește cu un arhitect cu care va avea o fiică, pe nume Olga. Și de această dată va divorța, iar în anul 1982, hotărăște să se mute în Marea Britanie. În anul 1984, află că fiul său, care devenise medic la Moscova, era grav bolnav.

Pleacă la Moscova împreună cu fiica sa, Olga. Vizita a fost o mare dezamăgire pentru ea. Fiul său s-a purtat precum un străin, fiica sa, Ecaterina, a refuzat să o vadă, iar Olga, fiica cea mică, nu vorbea rusește. Nimeni nu avea nevoie de mine, astfel declara Svetlana. Se reîntoarce în SUA, în Wisconsin, unde va muri în anul 2011.

Copiii lui Stalin

Pe lângă Svetlana, Stalin a mai avut doi băieți. Cel mare, Iakov, a avut o relație foarte rece cu Stalin. În adolescență a avut o tentativă de sinucidere, iar în timpul războiului a fost luat prizonier de germani.

Germania i-a propus lui Stalin în schimbul eliberării fiului său, eliberarea feldmareșalului Paulus. Stalin a refuzat schimbul, iar fiul său a fost executat în anul 1943.

Cel de al doilea fiu, Vasili, a obținut gradul de general la finele războiului. După moartea lui Stalin, a făcut pușcărie mai mulți ani, fiind considerat o persoană nesigură. A murit din cauza alcoolismului, în anul 1962.

loading...

Related posts