Cooperarea cu ceilalti il face pe om mai inteligent

Cooperarea cu ceilalti il face pe om mai inteligent

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători demonstrează că omul a ajuns la nivelul actual al inteligenței datorită cooperării sale cu semenii săi. Datorita nevoii extreme de a comunica sau a lucra în echipă, creierul uman s-a dezvoltat într-un ritm alert, iar inteligența umană a atins cotele actuale datorită lucrului în echipă.

Se cunoaște foarte bine faptul ca homo sapiens deține volumul cel mai mare al creierului, în comparație cu ceilalți hominizi. Studiul efectuat de cercetătorii britanici şi irlandezi demonstrează faptul că evoluția inteligenței are la baza cooperarea oamenilor pentru supraviețuire. Dacă nu există această cooperare, cercetătorii susţine, că în această clipă omul se afla într-un alt stadiu al civilizaţiei, sau chiar era sortit dispariției de pe Pământ.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au creat un model virtual al creierului uman, cu ajutorul unui calculator, al cărui rețele neuronale au fost supuse a două situaţii diferite. În primă ipostază două persoane, după ce au comis mai multe acte criminale, au fost prinse de poliție. Oricare dintre cele două putea să denunțe în orice clipă. A doua situație a constat în faptul că două persoane au fost prinse înzăpezite într-o mașină şi erau nevoiţi să evalueze dacă cooperând puteau să scape cu viaţa din această situație. Rezultatul final, publicat în revistă britanică Proceedings of the Royal Society B , a arătat că cu cât individul este mai evoluat cu atât este dispus mai mult să coopereze. În plus cu cât individul este mai înapoiat cu atât tinde spre egoism.

Omul cooperează de cele mai multe ori în sânul grupurilor din care face parte, chiar dacă nu îi cunoaşte pe toţi membri, ceea ce denotă faptul că există o capacitate cognitivă care determină rolul fiecărui membru.” susţine Luca McNally, profesor în cadrul Colegiului Trinity din Dublin.

Această cooperare nu este în totalitate gratuită ci ajuta pe fiecare membru al grupului de a câștiga diverse beneficii. Aceasta este cauza principală pentru care munca în echipa este definită de nivelul inteligenței fiecărei persoane. Plaja legăturilor de cooperare poate să difere în funcție de fiecare individ, aceasta oscilând între 150 şi 500 de legături simultane la care un individ poate participa într-o anumită perioadă.

loading...

Related posts