Uncategorized

CONTROVERSE ASUPRA MORȚII LUI LENIN

În vara anului 1923, fondatorul URSS, Lenin, nu era decât o umbră. Suferea de hemiplegie, o boală care se declanșase cu doi ani înainte, când avea 51 de ani.

Primele semne ale bolii au fost oboseala, insomniile, își găsea cu greu cuvintele. În anul 1922, suferă primul accident vascular. La câteva luni, a urmat un altul care avea să-i genereze o paralizie pe partea dreaptă. În martie 1923, suferă un nou atac cerebral care a avut consecințe dramatice. Nu a mai putut să vorbească.

Moare la vârsta de 53 de ani, în 21 ianuarie 1924. Mulți au spus că boala sa s-a declanșat după atentatul din 1918.

Lenin a dus o viață echilibrată, nu a fumat, a băut moderat, a făcut mult sport și totuși, a murit la 53 de ani.Sunt specialiști care susțin că tulburările neurologice s-au declanșat ca urmare a unui tratament cu Salvarsan, împotriva sifilisului de care suferea. Medicamentul conținea arsenic, care în acea perioadă era recomandat pentru bolile veneriene.

Mai mulți istorici occidentali au căutat să facă lumină cu privire la cauzele care au dus la declanșarea bolii. Tatăl lui Lenin a murit la vârsta de 54 de ani, în urma unui atac cerebral, iar fratele și cele trei surori au decedat în urma unor probleme cardiace. S-a pus problema existenței unei cauze genetice.

În 17 iulie 1918, Lenin ordonă asasinarea țarului și a familiei sale. În 30 august 1918, în timp ce ieșea de la o întâlnire, Fanny Kaplan o susținătoare a țarului, trage trei focuri de armă asupra lui Lenin. Două dintre acestea l-au nimerit în umăr și piept. Medicii au considerat că nu trebuie să extragă cele două gloanțe. Fanny Kaplan a fost prinsă și executată.

loading...

Sunt istorici ruși care consideră că Stalin nu este străin de moartea lui Lenin. Unul dintre medici, prieten cu Stalin, i-ar fi administrat lui Lenin mai multe doze de cianură de potasiu, substanță care a dus la declanșarea problemelor neuronale. În perioada premergătoare morții lui Lenin, Stalin era secretar general al partidului, iar setea lui de putere era binecunoscută. Chiar Lenin a scris într-un document că Stalin nu știe să gestioneze puterea și nu este nimerit pentru a prelua conducerea URSS.

La câțiva ani de la moartea lui Lenin, Stalin a confirmat existența acelui document, considerat un fel de testament al lui Lenin.

Ines Armand a fost marea dragoste a lui Lenin, cu toate că era căsătorit cu Nadejda. Corespondența dintre cei doi a fost dată publicității după căderea comunismului. Lenin a cunoscut-o pe Ines la Paris, în anul 1910, când era în exil.

La început i-au unit idealurile comuniste. Mai târziu, Lenin cade în mrejele frumoasei Ines care crescuse în Rusia și provenea dintr-o familie de bogătași ruși. Se căsătorește cu un industriaș rus cu care va avea patru copii. La scurt timp, își părăsește soțul pentru a fugi alături de fratele său mai mic în Italia. Rămâne însărcinată și după ce naște, intră în mișcarea revoluționară europeană, unde îl cunoaște pe Lenin.

lenin 1 - CONTROVERSE ASUPRA MORȚII LUI LENIN

În anul 1918, Lenin o aduce pe Ines la Moscova și-i găsește o locuință lângă Kremlin. În septembrie 1920, Ines moare subit. S-a spus că intrase într-o depresie, sătulă să mai aștepte ca Lenin să divorțeze.

Moarte lui Ines a fost o lovitură grea pentru Lenin.Lenin nu și-a revenit după această pierdere. După patru ani, avea să moară în condiții care nu sunt încă elucidate.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top