Take a fresh look at your lifestyle.

Controversa tăbliţelor de la Tărtăria: Cel mai vechi sistem de scriere din lume?

În 1961, trei tăbliţe de lut au fost descoperite într-un sit arheologic deschis în localitatea Tărtăria din judeţul Alba. Arheologul Nicolae Vlassa a fost prima persoană care a susţinut că aceste tăbliţe îşi au originea în neolitic şi a susţinut că cea mai veche scriere din lume provine de pe teritoriul ţării noastre.

Odată descoperirea realizată, tăbliţele au fost studiate de specialişti din întreaga lume în vederea descoperirii misterelor ce le ascund. S-a stabilit că au o vechime de peste 6500 de ani, ceea ce le face mai bătrâne decât scrierile mesopotamiene, care conţin semne bizare ce nu au fost niciodată descifrate.

Două sunt găurite și sunt acoperite cu semne, iar a treia folosește o modalitate de scris pur pictografică, respectiv reprezentarea stilizată a unui animal (capră), un simbol vegetal și un altul neclar. Cea de formă discoidală, cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. Este considerată ca fiind cea mai apropiată de o scriere adevărată. O bună parte din semnele conținute pe ea se regăsesc în literele conținute în inscripțiile arhaice grecești (dar și la scrierile feniciană, etruscă, veche italică, iberică).

Observând similitudini între tăblițele găsite la Tărtăria și scrierile de pe tăblițele sumeriene de la Uruk și Djemdet Nasr, cele din urmă datând de la sfârșitul mileniului al IV-lea și începutul mileniului al III-lea î.Hr., N. Vlassa a luat în considerare ipoteza conform căreia și tăblițele de la Tărtăria ar fi vestigii ale unei scrieri străvechi legate de scrierea sumeriană. Tăblițele de la Tărtăria ar fi însă mai vechi cu un mileniu decât monumentele scrierii sumeriene, fiind datate (este adevărat, prin metode indirecte; este de văzut ce se înțelege prin metode indirecte) din prima jumătate a mileniului IV î.Hr. Astfel, dacă se admite că ele reprezintă într-adevăr scrieri, Tăblițele de la Tărtăria sunt cele mai vechi scrieri din lume găsite până în prezent.

Unii cercetători sau entuziaști, pe baza celor trei descoperiri presupus mai vechi decât scrierea sumeriană, au ridicat ipoteza că scrierea în general, apoi sub forma pictogramelor a apărut mai întâi în sud-estul Europei și nu în Mesopotamia, teorie puternic criticată în arheologia mondială. De asemenea există ipoteza că aceste piese ar fi ajuns în Transilvania datorită unor contacte economice sau de altă natură cu Orientul Apropiat deși datarea tăblițelor este mai timpurie cu un mileniu față de apariția scrisului în Orient.

tartaria

Loading...

Tăbliţele de la Tărtăria reprezintă una dintre cele mai mari comori istorice descoperite pe teritoriul ţării noastre. Chiar dacă există numeroase semne de întrebare cu privire la originea lor, tăbliţele misterioase indică prezenţa unei culturi antice impresionante pe teritoriul ţării noastre şi în consecinţă există numeroşi specialişti cărora nu le este frică să susţină că ele prezintă cea mai veche scriere din lume.

loading...

Comentariile sunt închise.