Constructia piramidei in trepte de la Saqqara

Constructia piramidei in trepte de la Saqqara

Una dintre cele mai impozante piramide construite în Egiptul antic este cea de la Saqqara. Este o piramidă în trepte, construită chiar deasupra orașului Memphis, care a fost proiectată de primul arhitect din istoria omenirii, Imhotep.

Până la Imhotep, toate monumentele regale din Egipt erau construite doar pe un singur etaj și erau prevăzute cu ziduri din cărămidă înclinate spre interior. Acestea erau numitemastaba” și imitau palatele regilor. Odată cu Imhotep a fost descoperită folosirea pietrei pentru construcții și structura clădirilor nu numai că a devenit mult mai solidă, dar și formele au început ă varieze.

Piramida de la Saqqara este o dovadă a ingeniozității arhitectului, pentru că mai multe uși cioplite în piatră masivă sunt implementate clădirii. În mod surprinzător aceste uși par întredeschise, dar nu lasă nicio șansă muritorilor să pătrundă prin ele.

Construcția inițială a fost alungită și înălțată succesiv, proces care a necesitat aducerea a peste 200.000 de tone de piatră, până când Imhotep s-a declarat mulțumit. Ridicând mastabe din ce în ce mai mici, una peste alta, s-a ajuns la forma prezentă, cu șase niveluri, și o înălțime de 60 m. Structura propriu-zisă a fost ulterior acoperită cu calcar, piatră care, după cât se pare, a fost utilizată pentru prima oară la construcția de piramide chiar la Saqqara. Blocurile erau așezate cu grijă, astfel încât să redea efectul vizual al treptelor și chiar să corecteze eventualele defecte. În opinia arheologilor, construcția în trepte nu e întâmplătoare, dorința arhitectului fiind de fapt aceea de a realiza o scară pe care sufletul faraonului să poată urca la cer.

Piramida în trepte are un design revoluționar pentru vremea respectivă. Inițial a fost construită o singură clădire pătrată de 8 metri înălţime, care adăpostea mai multe camere legate de un labirint. Arhitectului i-a venit ideea ca peste această construcție să mai înalțe o alta mai mică și deasupra ei o alta. și tot așa până în vârf. Rezultatul a fost unul uimitor, pentru că astfel s-a născut prima piramidă etajată din istoria omenirii.

piramida de la Saqqara

Loading...

Noua construcție era mai înaltă, mai complexă, mai masivă ș cum mult mai grandioasă decât orice clădire din Egipt. A fost decorată din abundență cu felurite sculpturi din piatră și diverse vase din alabastru. Deși mileniile au trecut, mai multe dintre aceste decorații se regăsesc și în prezent la locul lor.

Piramidele ulterioare au fost construite într-un mod mai grandios, dar cea de la Saqqara este considerată cea care a deschis ochii arhitecților. Printr-o astfel de construcție, Imhotep i-a oferit regelui său Zoser nemurirea la care râvnea.

loading...

Related posts