Take a fresh look at your lifestyle.

CONSTANȚA, ULTIMA VIZITĂ ÎN STRĂINĂTATE A ȚARULUI NICOLAE AL II-LEA

În 1 iunie 1914, la Constanța se întâlneau doi mari suverani, Carol I, regele României, și țarul Nicolae al II-lea al Rusiei. Cu doar trei săptămâni înainte de asasinatul de la Sarajevo, care avea să ducă la declanșarea Primului Război Mondial, ultimul țar al Rusiei vizita Constanța.

Regele Carol I a pregătit venirea țarului cu cele mai mari onoruri. În data de 1 iunie 1914, peste 100000 de oameni așteptau sosirea țarului. Pe esplanadă erau coloane de automobile care aduceau generali și ambasadori. Regele Carol I purta uniforma de mareșal rus și avea în mână bastonul de feldmareşal primit cu doi ani în urmă de la țarul Nicolai al II-lea.

Iahtul imperial Standard, escortat de crucișătorul cuirasat Kagul, a intrat în rada portului Constanța. Pentru prima dată, un țar al Rusiei a pus piciorul pe pământ românesc. Țarina Alexandra era înveșmântată în roz, cu pălărie neagră și voal alb.

După 30 de minute, cuplurile regale au pornit spre catedrală. În tot acest timp, clopotele din bisericile și catedralele din Constanța băteau.Țarul saluta mulțimea ținând mâna la cozoroc.

Până să ajungă la catedrală, caii de la caleașcă s-au oprit brusc și s-a produs o mică ambuscadă. Țarina era disperată că se poate întâmpla un atentat și a strigat, țarul, aveți grijă de el!

După ce au luat masa, familiile regale au vizitat portul Constanța, au primit în dar cadouri populare speciale, iar țarul a dăruit 10000 de lei săracilor din Constanța. Țarul a plecat în muzică de fanfară și focuri de artificii.

Loading...

Vizita țarului la Constanța a avut nu numai un scop politic. Caraol I punea la cale căsătoria nepotului său Carol al II-lea, cu cu marea ducesă Olga, fiica țarului. Olga a refuzat această căsătorie motivând că vrea să moară rusoaică, că nu-și poate părăsi țara.

Apropierea dintre România și Rusia s-a văzut în anul 1916, atunci când tezaurul României a luat calea Rusiei și nu se mai știe nimic despre el, până în zilele noastre. Vizita țarului la Constanța avea să fie ultima din străinătate.

Nicolae al II-lea al Rusiei

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov a fost ultimul împărat al Rusiei. A domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin. Canonizat drept sfânt al bisericii ortodoxe ruse.

NICOLAE AL II-LEA

Nicolae s-a suit pe tron pe 1 noiembrie 1894, și la scurtă vreme după aceea s-a căsătorit cu Prințesa Alix (din acel moment înainte Împărăteasa Alexandra Feodorovna). Ei au avut cinci copii: Marile Ducese Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și Țareviciul Alexei. Titlul de Țar, derivat din titlul roman Cezar, ajuns în rusă prin bizantinul Kaisar, a fost abolit oficial în 1712 de Petru cel Mare, dar a fost folosit în mod neoficial de-a lungul domniei lui Nicolae.

loading...

Comentariile sunt închise.