Conspiratia aflatoxinei, o campanie de denigrare a produselor romanesti

Scandalul aflatoxinei din lapte a luat dimensiuni colosale în ultima perioadă. Nu se poate spune foarte clar dacă laptele românesc este infestat cu această toxină, dar este clar că această campanie are menirea să destabilizeze produsele românești de pe piață în detrimentul celor din export.

Problema aflatoxinei nu este una nouă, încă de prin anii 2000 au existat fel de fel de specialiști care au ridicat această problemă. Din motive greu de înțeles, nimeni nu i-a băgat în seamă, iar românii au continuat să consume produsele alimentare infestate. Nu s-a înregistrat niciun caz real de îmbolnăvire datorat aflatoxinei de atunci și până în prezent.

Ce este aflatoxina?

Aflatoxina este o substanţă cancerigenă produsă de nişte ciuperci microscopice care infectează alimentele atunci când acestea sunt depozitate în condiţii neigienice.

Cel mai des aflatoxina este întâlnită în cafea, arahide, porumb, alune şi condimente. Cel mai important este că, odată alimentele infectate, aflatoxina nu mai poată fi distrusă nici măcar prin fierbere, iar organismul uman este incapabil să elimine această substanţă toxică.

Loading...

Fenomenul infectării alimentelor cu aflatoxine în ţările din sud-estul Europei este cunoscut de specialiştii occidentali încă de peste 15 ani (ei denumindu-lsindromul balcanic”). La noi în ţară subiectul nu a fost însă mediatizat, cauzele pentru care românii nu au fost informaţi pe această temă ridicând uriaşe semne de întrebare. Mai mult, atunci când în 2004 s-a descoperit boiaua infectată produsul a fost retras imediat de pe piaţă, dar nimeni nu a fost sancționat.

aflatoxina

Aflatoxina devine periculoasă pentru organism atunci când se ingerează o cantitate de 100 de ori mai mare decât limitele admise. Specialiștii spun că este nevoie să consumăm peste 10 litri de lapte infestat cu aflatoxină pentru că peste 20 de ani să ne îmbolnăvim. De exemplu, în SUA nivelul aflatoxinei este acceptat în limita de 10 ori mai mare decât în Europa și cu toate acestea nimeni nu s-a îmbolnăvit niciodată.

Consumă romanii produse contaminate cu aflatoxină?

Răspunsul este unul la îndemâna oricui pentru că produsele românești sunt infestate cu aflatoxină, cel puțin așa demonstrează studiile efectuate de specialiștii din străinătate. Această ciupercă nu se regăsește doar în România, ci în toate țările din fost bloc socialist, dar și așa, doar produsele noastre sunt arătate cu degetul. De ce?

În România se utilizează în industria alimentară peste 200 de aditivi care dau gust, aromă şi culoare produselor. Deci în locul tradiţionalelor mâncăruri sănătoase punem acum pe masă kilograme de chimicale. S-a ajuns chiar la performanţa ca un salam să aibă doar 5% carne. Vă imaginați cât salam se cumpără în fiecare zi?

De unde vine pericolul?

Aflatoxina nu este un pericol pentru sănătate mai ales dacă ținem cont că în fiecare zi milioane de români consumă legume și fructe modificate genetic, mezeluri și cărnuri care conțin mai mulți aditivi decât carne, mâncare de tip fast-food și foarte multe alte produse alimentare dubioase. De aceste produse trebuie să ne ferim în fiecare zi și să nu mai aplecăm urechea la toate zvonurile emise de anumite agenții pentru a modifica percepția celor neinformați despre adevăr. Consumați produsele românești și uitați de mizeriile pe care străinii le trimit îngroapa de gunoi”. România.

Mai mult de atât, printr-un comunicat oficial, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a încercat să calmeze isteria generală susținând că laptele cu aflatoxină nu a ajuns niciodată în magazine.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și