Mistere

Bizar

Consecințele începerii exploatării aurului: Acidul cianhidric va aduce moarte la Roșia Montană!

2views

În urma negocierilor s-a stabilit că exploatarea în Roșia Montana se va relua din anul 2016. Această decizie a fost luată odată cu noile condiții impuse de statul român și acceptate de compania canadiană. Acestea includ creșterea cotei de participare a statului de la 19 la 25%, dar și redevenţa pe care o va incasa, de la 4 la 6%.

În acest sens, dacă uncia de aur se va vinde cu 900 de euro, compania canadiană va înregistra un profit de 7,5 miliarde de dolari, din care statul va primi 1,8 miliarde. Dacă această sumă pare satisfăcătoare la prima vedere pentru statul român, afacerea Roșia Montana ridică mari probleme de mediu. Aceste probleme nu doar că sunt ascunse de către autoritățile române, care sunt într-o criză permanentă de lichidități, dar și de compania canadiană, care nu are de ce să dea nici doi bani pe mediul înconjurător din România.

Merită să ne poluăm țara pentru un pumn de bani?

Problema pornește de la acidul cianhidric, care se va revărsa din abundență în Roșia Montana în momentul în care se va începe exploatarea. Acesta este un lichid periculos, folosit cu precădere de autoritățile SUA pentru a-și executa condamnații la moarte, dar și de nazişti în lagărele de concentrare. În acest fel putem face o legătură între ororile pe care le-a adus o minte diabolică, precum cea a lui Hitler, și statul român, care acceptă poluarea mediului cu una dintre cele mai periculoase substanțe din lume.

Acidul cianhidric este un lichid incolor, gălbui, inflamabil, cu o solubilitate bună în apă, cu un miros neplăcut de migdale amare, extrem de toxic. Mirosul asemănător cu cel de migdale se explică prin faptul că semințele de migdale conțin un glicozid cianogen, care sub acţiunea enzimei hidroxilnitrilază se descompune în glucoză și acid cianhidric. În combinație cu potasiul formează o sare cianură de potasiu, care este utilizată la obținerea aurului. A fost folosit în timpul Germaniei naziste în lagărele de exterminare sub denumirea comercială de Zyklon . Acidul cianhidric este trecut în lista armelor chimice (gaz de lupta) si se obţine in prezenta platinii și la 1000 grade Celsius.

Loading...

rosia montana

Se preconizează că odată ce exploatarea va începe, aproximativ 134 de kg de acid cianhidric se vor elibera zilnic în natură. La un calcul simplu, putem să realizăm că într-un an de zile aproape 50.000 de kilograme de acid toxic în mediul înconjurător din Roșia Montana. Dacă exploatarea continuă mai mulți ani, Roșia Montana va deveni un fel de Cernobîl, unde nicio vietate nu va mai putea supraviețui. Și atunci, ne întrebăm încă o dată, dacă merită poluarea unei zone întregi pentru o sumă de bani?

loading...