Congregația vodun, invocarea morții cu ajutorul entităților malefice

Toate ceremoniile vodun trebuie să aibă ca punct culminant un sacrificiu adus lui Ioa. De obicei, se taie, ca jertfe, pui de găină, dar oamenii înstăriți pot sacrifica un țap sau un taur. Posedatul bea de obicei sângele animalului, colectat într-un vas, satisfăcând astfel setea lui Ioa.

Alți dansatori gustă de asemenea din sânge, adăugând mirodenii lichidului vital. După ceremonie, animalele sacrificate sunt de obicei gătite și mâncate. Structura religioasă tradițională a Yoruba face trimitere la un zeu suprem numit Olorun, care rămâne intangibil și necunoscut omenirii, dar care a permis unei divinități inferioare, Obatala, să creeze Pământul și toate formele de viață.
Există sute de spirite minore a căror influență ar putea fi invocată de oameni, cum ar fi protectorul mormintelor, șarpele, spiritul vindecării sau al creației.

Vodun cunoaște și o entitate supranaturală unică între practicanții vrăjitoriei, zombi, o creatură macabră, un fel de mort viu care se târăște prin noapte, aducând la îndeplinire poruncile practicanților magiei negre. Religia vodun are două tipuri de zombi, morții vii și cei care au murit prin violență.

Un haitian este foarte precaut atunci când trece pe lângă un cimitir, căci considera ca fiind foarte posibil să întâlnească unul dintre spectrele nefericite care au murit fără să aibă parte de ritualuri religioase adecvate. Pentru țăranii haitieni, zombii, morții vii, sunt temuți ca instrumente reale ale unui hangan care a cedat în fața influențelor malefice și a devenit vrăjitor.

Populația rurală crede că vrăjitorii dezgroapă cadavrele și le flutură pe sub nas o sticluță ce conține sufletul lor. Apoi ca și cum ar scăpăra cu iască o scânteie de viață în cadavru, vrăjitorul o întețește, până plămădește un zombi. Morții sunt adesea îngropați cu fața în jos, pentru ca trupurile lor să nu poată auzi chemarea vrăjitorilor.

Loading...

Unii săteni pun, în sicriele rudelor decedate o armă, ca de pildă o macetă, cu care să-l îndepărteze pe maleficul hungan.
În Haiti există nenumărate povești terifiante despre zombi. Există relatări ale unor martori oculari ce susțin că ar fi descoperit rude sau prieteni, cunoscuți ca fiind decedați de multă vreme, lucrând ogorul vreunui vrăjitor local. La o investigație atentă, s-a dovedit că de obicei acei zombi nu sunt decât indivizi cu un psihic labil care seamănă foarte mult cu cei decedați.

Se știe că, din păcate, unii hungani lipsiți de scrupule au profitat adesea de indivizi handicapați mintal și i-au transformat practic în animale de povară. De asemenea, este aproape cert că hunganii au descoperit secretul de utilizare a multor droguri puternice, de origine vegetală. Există de asemenea și chestiunea păpușilor și blestemelor voodoo.

vodun

Antropologul Walter Cannon a colectat, timp de mai mulți ani, descrieri ale unor cazuri de morți voodoo, situații în care bărbații și femeile au murit ca urmare a receptării unui blestem, a unei presupuse pedepse supranaturale sau a încălcării unor tabuuri culturale sau tribale.

Cannon a emis ipoteza că dacă emoțiile puternice sunt dominante și forțele corporale sunt complet mobilizate pentru acțiune, iar starea de extremă surescitare continuă să exercite o posesie de necontrolat asupra organismului, o perioadă considerabilă de timp, rezultatele pot fi tragice. Moartea voodoo este un fenomen real, declanșat de stresul emoțional șocant față de o spaimă evidentă sau reprimată, un fenomen psihosomatic.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și