Cometa responsabilă cu Perseidele ar putea să pună capăt vieții de pe Terra peste 2400 de ani

În acest sfârșit de săptămână, cerul nopții va fi brăzdat de o ploaie de meteoriți. Acest fenomen portă numele generic de Perseidele.

De unde vin Perseidele?

Giovanni Schiaparelli a fost primul astronom, care a identificat cometa-mamă Swift-Tuttle, la data de 15 iulie 1862. Această cometă urmează o orbită bine stabilită și în urma sa lasă o dâră de praf cometar. Această dâră este atrasă de forța gravitațională a planetei noastre și se manifestă sub o ploaie de meteoriți.

Specialiștii susțin că se pot vedea 150 de meteoriți pe oră atunci când au loc Perseidele. Fenomenul este unul de-a dreptul fascinant, motiv pentru care este atât de mediatizat.

Această ploaie de meteoriți a fost observată pentru prima dată cu circa 2000 de ani în urmă, undeva în Estul Îndepărtat. Catolicii din acele vremuri au numit-o „Lacrimile Sfântului Laurențiu”, pentru că este aproape de sărbătoarea catolică a acestui sfânt, 10 august.

Swift-Tuttle, cometa-mamă

Swift-Tuttle este cometa care se face responsabilă cu ploaia de stele pe care o numim Perseidele. La fiecare 133 de ani, Swift-Tuttle încheie un ciclu orbital în jurul Soarelui. Ea a fost denumită așa, după numele a do astronomi celebri, care au trăit în secolul trecut, Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle.

Loading...

Până în prezent, nu a fost detectat niciun pericol ca această cometă gigantică să pună în pericol viața de pe Terra. Cu toate acestea, astrofizicianul Ethan Siegel explică că Swift-Tuttle este o cometă gigantică, cu o dimensiune de 16 km lățime și 26 lungime, adică de aproape 3 ori mai mare decât cometa, care a șters dinozaurii de pe fața pământului.

Vestea bună este că specialiștii au simulat orbita cometei pentru următorii 2000 de ani și nu au descoperit niciun potențial pericol. Totuși, forțele universale sunt extrem de greu de anticipat și există posibilitatea ca Jupiter să-i modifice ușor orbita. Acest fapt se traduce prin faptul că în anul 4479 cometa în cauză se va apropia înspăimântător de mult de Terra.

Se va ciocni cometa cu Terra?

Răspunsul nu îl știe nimeni încă, dar specialiștii susțin că în orice moment, unul dintre giganții Sistemului Solar poate să-i modifice orbita. Atunci dezastrul se poate produce, iar impactul ar fi echivalentul a 20.000.000 de bombe cu hidrogen, care explodează în același loc, scrie Dailymail.co.uk.

Totuși, în următorii 2000 de ani, oamenii nu au de ce să se teamă de Swift-Tuttle, dar în viitor orie este posibil. Cu toate acestea, chiar dacă Jupiter ar împinge-o spre Terra, scenariile ar fi multiple. Nu este neapărat de luat în calcul ideea unei ciocniri iminente, explică Siegel.

Perseidele din 2017

Astronomii susțin că cel mai bun moment pentru a vedea ploaia de meteoriți în acest an este noapte de 12 spre 13 august. Acesta este momentul culminant în care se pot admira rămășițele cometei. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și