The news is by your side.

Cometa ISON s-a dezintegrat. Pământul va trece printr-un nor de praf și poate fi lovit de o ploaie de meteoriți

0

Isteria cometei ISON a luat sfârșit. Astronomii ruși cât și cei americani au anunțat că deja celebra cometă, atrasă de gravitația Soarelui, s-a dezintegrat. Tot ceea ce a lăsat în urmă este un nor imens de praf și probabil numeroase roci, care pot ajunge pe Terra sub forma unei ploi de meteoriți.

Conform calculelor oamenilor de știință, cometa ISON s-a apropiat de Soare la o distanță record de 1,160,000 km, adică de 150 de ori mai aproape decât se află planeta noastră. Căldura imensă a făcut ca această cometă să se rupă în numeroase bucăți, așa cum s-a întâmplat și cu cometa Lovejoy în 2011.

Cu toate acestea, astronomii se tem de faptul că ISON a fost mult mai mare decât Lovejoy, numai nucleul său a avut peste 3 km lungime, fapt pentru care bucățile rezultate în urma exploziei se pot îndrepta spre Terra și pot produce pagube majore.

Serghei Smirnov, purtătorul de cuvânt al Observatorului din Pulkovo, a declarat că că Pământul va trece printr-un nor de praf care a rămas de pe urma cometei şi intensificarea activității meteorilor coincide cu parada planetelor, când Mercur, Venus, Pământ, Jupiter şi Pluton se vor alinia în faţa Soarelui, un fenomen extrem de rar.

În cazul în care ISON ar fi putut să treacă de Soare fără să se topească și să explodeze, atunci ar fi fost vizibilă de pe Terra și ar fi avut dimensiunea unei mingi de baschet. ISON ar fi luminat ar fi apărut pe cer la fel de mare precum Luna și ar fi creat un fenomen de o splendoare unică.

ison3-300x174 Cometa ISON s-a dezintegrat. Pământul va trece printr-un nor de praf și poate fi lovit de o ploaie de meteoriți

Cometa ISON a fost descoperită cu un an în urmă de astronomii Artiom Novicikov din Rusia şi Vitali Nevski din Belarus. Ei au prezis că ea va fi cea mai luminoasă cometă a deceniului, dar căldura Soarelui ne-a privat de un spectacol de-a dreptul fascinant.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

 

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și