Combustia umană spontană este un subiect la care lumea medicală nu are un răspuns științific. Ultimul caz de acest gen s-a petrecut în septembrie 2017, pe o stradă din Londra.
John Nolan avea 70 de ani, lucrase mulți ani în construcții și în 27 septembrie se plimba pe una din străzile londoneze. Sub privirile trecătorilor, în mod spontan, corpul lui Nolan a început să ardă. Cu toate că poliția a intervenit rapid, Nolan nu a mai putut fi salvat.
Primul caz de combustie umană spontană a fost relatat de Charles Dickens, în anul 1853. Corpul unui bărbat a ars fără existența unei surse de căldură în apropierea sa. De neexplicat este faptul că focul nu se extinde în proximitatea cadavrului.
Mulți consideră combustia umană spontană un fenomen paranormal. Ciudat este și faptul că victimele care au murit în aceste condiții au fost descoperite așezate pe pat sau fotolii care au rămas intacte în urma combustiei.
Sunt cercetători care susțin că materia organică din organism ia foc fără o cauză aparentă, poate din cauza unei oxidări rapide din organism.
Unul dintre cele mai interesante cazuri s-a petrecut în ianuarie, anul 1980, în localitatea engleză Gwent.
Când poliția a descins la locuința unui britanic a constatat o temperatură foarte ridicată, cu toate că locuința nu dispunea de încălzire. Încăperile erau pline cu abur, iar becurile erau acoperite cu un strat galben lipicios. În fața unui fotoliu se afla o grămăjoară de cenușă.Toate obiectele din încăpere erau intacte.
Pentru ca un corp să ardă, în încăperi închise, sunt necesare temperaturi de peste 1600 grade Celsius, egale cu cele din crematorii. Trunchiul corpului era complet pulverizat, oasele transformate în cenușă, iar extremitățile membrelor inferioare erau intacte. S-a constatat că arderea nu s-a produs după reguli normale.
De neînțeles este faptul că într-o combustie spontană, oasele ard în întregime, în timp ce într-un crematoriu nu se întâmplă acest lucru.
O teorie care vrea să explice misterul combustiei spontane susține că în organism se produce o acumulare de energie statică. Alți cercetători susțin că ar fi vorba despre producerea unor câmpuri electrice în corp care generează o reacție atomică în lanț.
Conform statisticilor, o singură persoană a putut supraviețui acestui fenomen. Este vorba despre un bărbat din SUA. Acesta a fost salvat în ultimul moment. Vertebrele îi erau topite, iar unul dintre brațe era complet carbonizat. Totul în jurul său era intact.
Tibetanii numesc acest fenomen tummo și susțin că în zona ombilicului se acumulează o cantitate mare de căldură care produce combustia.
În Rusia, Nina Kulaghina are capacitatea de a declanșa combustia asupra unui organism numai privindu-l.