Take a fresh look at your lifestyle.

Colonizarea Transilvaniei! Strămoșii sașilor au fost copiii răpiți din Hamelin

0

Mai târziu, frații Grimm preiau această temă care are la bază o legendă din secolul al XIIl-ea. În anul 1284, orașul Hamelin a fost infestat de șobolani. În oraș a apărut un flautist care a susținut că poate rezolva problema. A început să cânte și șobolanii au luat-o la fugă. Pentru că localnicii nu au dorit să-l plătească, flautistul s-a răzbunat.

Cu muzica lui a ademenit 130 de băieți și fete, care urmându-l, au dispărut în mod misterios într-o peșteră. Conform legendei, acești copii sunt strămoșii sașilor din Transilvania. Legenda flautistului din Hamelin l-a inspirat și pe Goethe.

Petru Maior, reprezentant al Școlii Ardelene, susținea că sașii au venit în Transilvania în anul 1143. Este posibil ca flautistul să fi fost un cavaler teuton care recruta tineri. Într-o cronică descoperită în orașul Hamelin, datând din anul 1384, se spune că s-au împlinit 100 de ani de la plecarea copiilor noștri.

Practica de a vinde copii nu era una străină în acea perioadă. În Transilvania secolului al XI-lea au început să sosească germani care numiți saxoni. Sașii au contribuit la civilizarea Transilvaniei. Saxon era expresia unui statut juridic de care aceștia beneficiau, dat fiind priceperea lor în minerit, după zona minieră Saxonia.

Sașii erau valoni, turingi, flamanzi, bavarezi. Colonizarea Transilvaniei a început oficial în timpul domniei regelui Geza al II-lea. Sașii erau autonomi și au format cu cele șapte cetăți ale lor o națiune. În anul 1486, din inițiativa lui Matei Corvin s-a format o regiune autonomă care s-a numit Universitatea Sașilor. Regiunea era formată din șapte scaune săsești de la Bistrița, Sibiu, Mediaș, Brașov.

Loading...

Colonizarea Transilvaniei

Cronicarul Lescalopier scria că nu există o zonă mai frumoasă ca cea a Brașovului. Case vopsite în ulei, biserici frumoase, ziduri bune. Singurul defect al sașilor, scria cronicarul, este faptul că nu sunt buni războinici în câmp deschis. La apărarea cetăților erau bine rânduiți.

loading...