Istorie

CODUL ONOAREI ÎNTRE DEVOTAMENT ȘI NEBUNIE

Samuraii aveau un cod al onoarei numit Bushido care nu permitea înfrângerea. Samuraiul trebuia să moară în onoare. Așa s-a dezvoltat conceptul de kamikaze.

Vânt divin sau kamikaze era o misiune mortală. În cel de al Doilea Război, liderii japonezi în disperare de cauză, au hotărât folosirea piloților și a scafandrilor sinucigași. În marile bătălii din Pacific fuseseră uciși piloții profesioniști ai armatei japoneze. Trebuia găsită o soluție eficientă pentru a înfrânge armata americană.

Takeo Tagata a condus școala de antrenament și instrucție psihologică pentru piloții kamikaze. Prima misiune kamikaze a fost în 13 septembrie 1944. Două avioane cu câte o bombă de 100 de kilograme atașată au decolat și nu s-au mai întors. Peste o sută de avioane cu sinucigași au fost utilizate în următoarele zile.

În același timp au fost cooptați și scafandri sinucigași care au fost numiți kamikaze broască și care purtau o mină cu explozibil în greutate de 15 kilograme. Scafandrii erau costumați în costume speciale, cu o rezistență în apă de pentru 10 ore. Scafandrii trebuiau să arunce în aer navele care se apropiau de țărm.

De neînțeles este și cazul ofițerului japonez Hiroo Onoda care a fost trimis pe insula Lubang din arhipelagul filipinez, pentru a iniția acțiuni de gherilă. Acesta a refuzat să creadă că războiul s-a terminat și a continuat să fie pregătit pentru luptă până în anul 1974.

Pentru toată această perioadă de după război, el a invocat ordinul pe care l-a primit atunci când a fost trimis pe insulă. Ordinul era următorul, îți este interzis să mori de propria mână. Poate dura trei ani, poate dura cinci ani, orice s-ar întâmpla ne vom întoarce după tine.

La un an de la sfârșitul războiului, avioanele americane au lansat sute de pliante cu acest anunț pe toate insulele din Pacific. Onoda și alți doi ofițeri japonezi au crezut că este o diversiune și au refuzat să se predea autorităților filipineze. Au continuat să stea ascunși în junglă pregătiți de atac.

În anul 1952, unul dintre ofițeri este ucis de armata filipineză, iar în anul 1972, este capturat un al doilea ofițer care a fost dus în Japonia. Acesta a făcut mai multe demersuri ca Onoda să se predea. A lansat dintr-un avion scrisori de la familia sa în care era rugat să se predea. Operațiunea a fost fără succes.

samurai - CODUL ONOAREI ÎNTRE DEVOTAMENT ȘI NEBUNIE

În anul 1974, au fost lansate mai multe scrisori semnate de fostul său comandat, prin care era anunțat că războiul s-a sfârșit. Onoda s-a predat, iar președintele filipinez Ferdinand Marcos l-a grațiat. S-a întors în Japonia unde a fost primit ca un erou.

loading...
To Top