The news is by your side.

Codexul Aleppo, misterul unei cărți veche de peste 1000 de ani

Una dintre cele mai prețioase, dar în același timp misterioase cărți din lume este Codexul Aleppo. Acest pergament, vechi de peste 1000 de ani, este considerat ca fiind copia cea mai de preț a Bibliei ebraice.

În anul 930, scribul Omo Ben-Buya’a, din oraşul Tiberias de lângă Marea Galileii, a înșirat peste 300.000 de cuvinte pe mai multe piei de animale. Munca sa a durat peste 10 ani, dar într-un final s-a născut o operă de artă pe care în ziua de astăzi o cunoaștem sub numele de Codexul Aleppo.

Codexul Aleppo este copia fidelă a Bibliei ebraice în întregime, dar în ziua de astăzi numeroase pagini sunt lipsă. Peste 200 de pagini au fost distruse din motive necunoscute. Se presupune că acestea conțineau adevărul despre numeroase evenimente din trecutul omenirii și acest adevăr leza interesele Bisericii.

Manuscrisul antic conține un blestem și o avertizare

Pentru că acest codex era scris doar într-un singur exemplar, oamenii l-au protejat cât de bine au putut. A stat timp de 600 de ani în Marea Sinagogă din Alep, Siria.

Pentru iudeii din Alep era mai mult un talisman decât o resursă academică imensă. Tradiţiile vechi spuneau că dacă vor pierde acest manuscris, comunitatea va fi distrusă.

Mai mult de atât, s-a creat și un blestem în jurul manuscrisului. Acesta spune că cine va fura ți va vinde Codexul Aleppo va suferi o moarte cumplită. Acest mit a fost creat pentru protejarea textelor antice și nimic mai mult.

Codexul aproape distrus în 1947

În 1947, după ce Naţiunile Unite au votat să împartă Palestina în două state, unul evreiesc şi unul arab, o mulţime înfuriată a năvălit în Alep, a ars case, magazine şi sinagoga în care se afla Codexul, care a dispărut.

Mai târziu a apărut, însă s-a arătat că o carte fără copii dacă e pierdută, s-ar putea pierde toată cunoaşterea revelată din ea. Codexul Aleppo rămâne artefactul cel mai de preț pentru comunitatea evreiască chiar și în aceste condiții.

Codexul-Aleppo Codexul Aleppo, misterul unei cărți veche de peste 1000 de ani

Cu toate acestea, există numeroși specialiști care susțin că în aceste texte sacre antice sunt inserate numeroase coduri secrete care odată descifrate vor aduce adevărul absolut. Această idee a rămas până în prezent la nivelul unei ipoteze pentru că nu s-a descoperit nimic straniu printre rândurile scrise cu cerneală din rugină de celebrul scrib Omo Ben-Buya’a.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și