Coca-Cola, mai conține cocaină sau nu?

Unul dintre cele mai mari secrete ale acestei planete este rețeta Coca-Cola. Aceasta este păzită într-un seif și doar câteva persoane au acces la ea. Explicația oficială este că producătorii vor să-și protejeze investiția și produsul.

În jurul acestei băuturi, atât de controversate din cauza conținutului ridicat de zahăr, s-au născut numeroase povești fascinante, despre care nici în ziua de astăzi nu se poate spune cât de reale sunt.

Povestea Coca-Cola

Totul a început în 1886, când farmacistul din Atlanta, John Pemberton, a dorit să creeze un elixir. Așa a și fost, pentru că Pemberton s-a inspirat sau a copiat o rețetă din Franța, care avea la bază vinul de Bordeaux și frunzele de coca.

Pentru a evita reglementările privind băuturile alcoolice, Pemberton a ales să amestece extractul de coca-frunze cu sirop de zahăr în loc de vin. În acest fel, s-a născut prima rețetă de Coca-Cola.

Chiar dacă pare straniu, la sfârșitul secolului al XIX-lea, băuturile care aveau la bază frunze de coca erau o normalitate.

Cocaina nu a fost ilegală în Statele Unite până în 1914, și până atunci substanța a avut o varietate de utilizări medicale (uneori discutabile). Se pare că rețeta Coca-Cola nu s-a modificat, chiar dacă extractul de coca devenise ilegal.

Loading...

Livescience.com ne informează că abia în 1929, Coca-Cola a devenit o băutură normală, care nu mai conținea extract de coca. Aamenii de știință au perfecționat procesul de înlăturare a tuturor elementelor psihoactive din coca și astfel, celebra băutură devenea pentru toată lumea.

Mai conține extract de coca?

Una dintre cele mai mari controverse din ziua de astăzi este dacă Coca-Cola mai conține sau nu extract de coca? În mod oficial se spune că nu, dar pentru simplul fapt pentru care rețeta este ascunsă de ochii publicului, astfel de controverse par a nu-și găsi răspunsul.

Coca ColaUn alt fapt interesant este că importul de frunze de coca s-a realizat până în 1980.  Potrivit The New York Times , Compania Coca-Cola a continuat să importe frunze de coca din Peru și Bolivia cel puțin până la sfârșitul anilor 1980. Apoi, ceva s-a schimbat și se pare că Coca-Cola a modificat și rețeta.

loading...

Comentariile sunt închise.